Οικονομία

Στροφή από το Βερολίνο – Οι όροι της Μέρκελ για να μην κοπούν οι συντάξεις

Kρίσιμο είναι το επόμενο χρονικό διάστημα για το θέμα των συντάξεων με το βλέμμα να στρέφεται πλέον στο Βερολίνο. Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές που επικαλείται η «Κ» η Ανγκελα Μέρκελ είναι ένα βήμα πριν πει κατ” αρχάς «ναι» για την μη περικοπή θέτοντας δύο όρους πριν λάβει τις τελικές αποφάσεις: πρώτον να αποδεικνύεται ότι ακόμη και χωρίς το μέτρο επιτυγχάνεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,55% του ΑΕΠ το 2019 και δεύτερον να μην αποτελέσει αυτό αφετηρία για την ακύρωση άλλων μεταρρυθμίσεων που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Η απόφαση της Μέρκελ λαμβάνεται με φόντο την κρίση στην Ιταλία αλά και τις εσωτερικές, κρίσιμες και για την ίδια, εξελίξεις στη Γερμανία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ενήμερος για αυτή την στροφή του Βερολίνου είναι και ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την ίδια ώρα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, στη χθεσινή συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ κάλεσε τον κόσμο να μην ανησυχεί και υποσχέθηκε ότι το τοπίο με τις συντάξεις θα ξεκαθαρίσει πολύ γρήγορα δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι είναι πολύ αισιόδοξος ότι οι αποδοχές των συνταξιούχων δεν θα περιοριστούν.

Η πιο «κοντινή» ημερομηνία για να κλείσει το ζήτημα (αν και πάλι όχι οριστικά) είναι η 15η Οκτωβρίου, ημερομηνία κατάθεσης του ελληνικού προϋπολογισμού στην Κομισιόν. Μέχρι τότε, η κυβέρνηση ελπίζει τουλάχιστον στο ότι θα έχει ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2018 και του 2019 κάτι που θα επιτρέψει το «κλείδωμα» των μέτρων του 2019 και φυσικά του θέματος των συντάξεων.

Το οικονομικό επιτελείο δεν θέλει να ρισκάρει την ύπαρξη διαφωνιών επί του σχεδίου του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στην Κομισιόν γι’ αυτό οι συζητήσεις με τα κλιμάκια θα συνεχιστούν για όλο το επόμενο διάστημα. Εν τω μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών θα έχει προχωρήσει στις επαφές και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο δεν αναμένεται να… συγχαρεί την ελληνική πλευρά για τη στάση της στο θέμα των συντάξεων –όπως είπε χθες το βράδυ ο κ. Τσακαλώτος- αλλά από την άλλη μπορεί να κάνει μια διατύπωση που δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στις αγορές (τα οποία ούτως ή άλλως υπάρχουν λόγω Ιταλίας).

Επόμενος «σταθμός» είναι η 21η Νοεμβρίου, ημερομηνία κατάθεσης του προϋπολογισμού στη Βουλή ενώ την ίδια περίοδο θα κατατεθεί και η έκθεση των θεσμών η οποία θα συνταχθεί το πλαίσιο της πρώτης μεταμνημονιακής παρακολούθησης. Υπό την προϋπόθεση ότι μέχρι τότε θα έχει υπάρχει συμφωνία με την Κομισιόν για το δημοσιονομικό, το μόνο ερώτημα που θα παραμένει αναπάντητο είναι αν θα βρεθεί κάποιος στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου όπου θα συζητηθεί το περιεχόμενο της έκθεσης, να θέσει θέμα αθέτησης της συμφωνίας από την πλευρά των Ελλήνων.

Σε μια τέτοια περίπτωση, ο κίνδυνος που θα διατρέξει την Ελλάδα (αν δεν δεχτεί να αλλάξει τον προϋπολογισμό της λίγο πριν την ψήφισή του κάτι που πολιτικά θα ισοδυναμεί με κόλαφο για την κυβέρνηση) είναι να μην ενεργοποιηθεί ο πρώτος γύρος των μέτρων για το χρέος δηλαδή η επιστροφή των κερδών από τα ANFAs και τα SMPs.

Στο βωμό τα αντίμετρα

Σε κάθε περίπτωση ο σκληρός έτσι κι αλλιώς όρος του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 σημαίνει ότι για να μην εφαρμοστεί το μέτρο που η ίδια η κυβέρνηση ψήφισε, θα θυσιαστούν τα αντίμετρα.

Όπως φάνηκε και από το προσχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βυολή με την πρωτοτυπία της ύπαρξης δύο σεναρίων, εάν δεν μειωθούν οι συντάξεις, τότε δεν θα εφαρμοστούν και τα αντίμετρα που είχαν προβλεφθεί το 2017.

Στο μεσοπρόθεσμο περιλαμβάνεται σειρά από αντίμετρα, συνολικού κόστους 1,9 δισ. ευρώ Αφορούν ανάμεσα στα άλλα: 190 εκατομμύρια ευρώ για τα σχολικά γεύματα, 600 εκατομμύρια ευρώ για την επιδότηση ενοικίου, 140 εκατομμύρια για νέα νηπιαγωγεία, 300 εκατομμύρια από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (100 εκατ. ευρώ στην ενέργεια, 100 εκατ. ευρώ στον πρωτογενή τομέα και 100 εκατ. στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου), 260 εκατομμύρια ευρώ για ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και 240 εκατομμύρια ευρώ για τη μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική δαπάνη.

Ουσιαστικά, μόνο τα 260 εκατομμύρια ευρώ της αναπροσαρμογής των οικογενειακών επιδομάτων θα διασωθούν σε περίπτωση με περικοπής των συντάξεων.

Η κυβέρνηση προσθέτει στο προσχέδιο ορισμένα επιπλέον μέτρα, με βάση και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, όπως είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η μετατροπή των συμβάσεων των εργαζομένων στη «Βοήθεια στο Σπίτι», οι προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή (στη θέση προηγούμενων προσλήψεων ορισμένου χρόνου) και μια πιο στοχευμένη επιδότηση ενοικίου, αλλά είναι σαφές ότι ο κύριος όγκος των αντίμετρων θα θυσιαστεί στο βωμό της με περικοπής των συντάξεων.

Αυτό σημαίνει ότι για να μην εφαρμοστεί ένα κοινωνικά επιζήμιο και ανάλγητο μέτρο, δεν θα προχωρήσουν επείγοντα μέτρα που αφορούν την κοινωνική προστασία και την ανάπτυξη σε μια κοινωνία γονατισμένη από τη λιτότητα.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top