Πολιτική

Σύγχυση στην συγκυβέρνηση! Αλλιώς ερμηνεύουν το σκοπιανό δημοψήφισμα Καμμένος-Κοτζιάς

Διαφορετική ανάγνωση έκαναν στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια οι Πάνος Καμμένος και Νίκος Κοτζιάς με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί νέο σκηνικό αντιπαράθεσης στην ελληνική κυβέρνηση.

Από τις αντιδράσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας και του υπουργού Εξωτερικών είναι εμφανές πως το αποτέλεσμα στα Σκόπια και η μεγάλη αποχή του κόσμου δημιούργησαν σκηνικό νέας ενδοκυβερνητικής αντιπαράθεσης στην Ελλάδα. Από τη μία ο κ. Καμμένος υποστηρίζει πως ουσιαστικά το δημοψήφισμα στα Σκόπια είναι άκυρο με τον ΥΠΕΞ όμως να του υπενθυμίζει πως οι κάλπες της Κυριακής είχαν συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Η ανάρτηση του Πάνου Καμμένου

Στην ανάρτησή του μετά τη δημοσιοποίηση του οριστικού ποσοστού συμμετοχής, ο Πάνος Καμμένος σημείωνε: «Όταν μίλησα για αποτυχία του δημοψηφίσματος με λοιδόρησαν. «Τώρα, με αυτή τη συμμετοχή βάση του άρθρου 73,74 του Συντάγματος τους είναι άκυρο και το 68% των πολιτών ακύρωσε την συμφωνία».

Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος ήταν η ανακοίνωση του Νίκου Κοτζιά η οποία ανέφερε τα εξής:

«Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά και με την πρέπουσα απόσταση τις εξελίξεις στην φίλη χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Παραμένει δε, δεσμευμένη στη συμφωνία των Πρεσπών.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, συμβουλευτικό και όχι τμήμα των δεσμευτικών όρων της συμφωνίας των Πρεσπών, είναι αντιφατικό. Μεγάλη υπεροχή του «Ναι», χωρίς, όμως, την αντίστοιχη συμμετοχή. Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονας χώρας στήριξε τη συμφωνία. Όμως ακόμα μεγαλύτερο τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό. Η Ελλάδα σέβεται τις επιλογές των πολιτών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας θεωρεί, γενικότερα, ότι το κλίμα εθνικισμού και καχυποψίας, οι καθημερινές πλαστές ειδήσεις και ο άκρατος φανατισμός δεν επιτρέπουν δυστυχώς να γίνει μια νηφάλια αποτίμηση για τα μεγάλα οφέλη της Συμφωνίας και εμποδίζουν την αναγκαία αλληλοκατανόηση των λαών και την ανάπτυξη της συνεργασίας τους.

Οι ακραίοι και επιθετικοί εθνικισμοί στην περιοχή μας, η ανευθυνότητα έναντι του μέλλοντος της περιοχής, ο εγκλωβισμός σε στερεότυπα αλυτρωτισμού, ενώ η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή, δεν δίνουν προοπτική στην κοινωνία της γείτονος, αλλά ούτε και στην περιοχή γενικότερα.

Αυξάνει η αναγκαιότητα ισότιμης συνεργασίας στην περιοχή, κυριαρχίας του πολιτισμού του δημοκρατικού διαλόγου, της κουλτούρας της συνεννόησης και των δικαίων συμβιβασμών. Οι ενστάσεις έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών αποδείχτηκαν αναληθείς και λανθασμένες.

Τα επόμενα βήματα απαιτούν νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές ανεξαιρέτως, ώστε η θετική δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών να διαφυλαχθεί».

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top