Διεθνή

Τύμπανα πολέμου στο Αιγαίο: Τουρκικά πλοία και υποβρύχια πλέουν προς το Barbaros – Ραγδαίες εξελίξεις

Στην αντεπίθεση περνάει πλέον η Άγκυρα και ετοιμάζεται να τινάξει τα πάντα στον αέρα, ούτως ώστε να δημιουργήσει νέα δεδομένα στην περιοχή μας.

Τα ΜΜΕ της Τουρκίας αναφέρουν πως πριν λίγο, τουρκικός στολίσκος απέπλευσε από τον κόλπο του Ακσάζ με σαφείς στρατιωτικές εντολές να «συνοδεύσει» το ερευνητικό σκάφος Barbaros στην Α.Μεσόγειο.

Από το ναύσταθμο του Ακσάζ απέπλευσαν τουρκικά  πολεμικά πλοία με ρότα την περιοχή δράσης του τουρκικού σεισμογραφικού πλοίου.

Υπενθυμίζουμε ότι στον κόλπο της Αττάλειας βρίσκεται έτερος τουρκικός στολίσκος με πολεμικά πλοία και δύο υποβρύχια, έτοιμα για δράση.

Στην ίδια περιοχή όμως που πλέει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος BARBAROS, κινείται και η ελληνική φρεγάτα ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ, η οποία βρισκόταν στην Λεμεσό μαζί με ένα ελληνικό υποβρύχιο Type-214.

«Η Τουρκία, είναι σαφές ότι κινείται για την αντιμετώπιση της απειλής του πολέμου (από την Ελλάδα) στο πλαίσιο της δράσης του Barbaros, για αυτό και τουρκικά πολεμικά πλοία, περιπολικά σκάφη και υποβρύχια κινούνται ως συνοδεία του πλοίου αναφέρει η εφημερίδα Yeni Safak.

Την ίδια στιγμή στα όρια των τεμαχίων 4 και 5 της κυπριακής ΑΟΖ έφτασε χθες το βράδυ το τουρκικό σεισμογραφικό Μπαρμπαρός, όπου ετοιμάζεται  να ξεκινήσει παράνομες σεισμογραφικές έρευνες στην περιοχή που παράτυπα «δέσμευσε» με Navtex η Τουρκία το βράδυ της Τρίτης.

Ταυτόχρονα όλα δείχνουν ότι είναι θέμα ωρών ή ελάχιστων ημερών, για να βάλει πλώρη προς το σημείο γεώτρησης και το τουρκικό γεωτρύπανο Fatih (Πορθητής). Χθες, το γεωτρύπανο μετακινήθηκε σε άλλο –μακρύτερο προς το λιμάνι της Αττάλειας–  σημείο του αγκυροβολίου και τα δρομολόγια από το λιμάνι προς το γεωτρύπανο σκαφών μεταφοράς προσωπικού και εφοδίων ήταν συνεχή – πέραν των δέκα.

Επίσης έντονη είναι και η δραστηριότητα των τριών σκαφών υποστήριξης (των νορβηγικών Siem Sophie, Siem Louisa, Siem Sasha) που κινήθηκαν χθες επανειλημμένα εντός – εκτός λιμανιού για φόρτωση εφοδίων και υλικών για την υποστήριξη των πρώτων σταδίων της γεώτρησης. Να σημειωθεί ότι χθες το βράδυ το Fatih κινήθηκε και πάλι πιο κοντά στο λιμάνι, πιθανότατα λόγω καιρικών συνθηκών.

Σύμφωνα με Έλληνες αμυντικούς αναλυτές, οι Τούρκοι επιδιώκουν πάση θυσία να προκαλέσουν πολεμικό επεισόδιο στα όρια τριών ΑΟΖ (Ελλάδος-Κύπρου-Αιγύπτου) στην Α.Μεσόγειο, με σαφή στόχο την διακοπή αρχικά των ερευνών και την διενέργεια «συζητήσεων» για τον έλεγχο της περιοχής.

Η  Τουρκία επιθυμεί να μεταβάλει άμεσα τις εξής εξελίξεις:

Α. Την  προώθηση της οριοθέτησης των ΑΟΖ Αιγύπτου και Κύπρου με αυτή της Ελλάδας και την πλήρη αναγνώριση της κυπριακής ΑΟΖ που επαναλήφθηκε μέσα από την τελευταία τριμερή συνάντηση των ηγετών Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου στην Κρήτη.

Β. Την απόφαση για διαδικασίες ανάθεσης του τεμαχίου 7 της Κυπριακής Δημοκρατίας από το Υπουργικό Συμβούλιο με δεδομένο το έντονο ενδιαφέρον των TOTAL – ENI και ExxonMobil.

Γ. Την επικείμενη εντός των αμέσως επόμενων εβδομάδων έναρξη των δύο διαδοχικών γεωτρήσεων της ExxonMobil στο τεμάχιο 10.

Ομιλούμε για μια τεράστια θαλάσσια περιοχή 44.000 τετρ. χιλιομέτρων, στην οποία οι Τούρκοι θα υλοποιήσουν παράνομες σεισμογραφικές έρευνες, έχοντας γνώμονα πάντα την πρόκληση της Ελλάδος και ίσως της Αιγύπτου.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, κάνουν λόγο για κινητοποίηση και του αιγυπτιακού πολεμικού ναυτικού για… δράση στην περιοχή, με σκοπό να δηλωθεί παρουσία της Αιγύπτου στην ΑΟΖ της χώρας.

Οι εξελίξεις τρέχουν πλέον και σίγουρα τις επόμενες ημέρες η ένταση θα ανέβει και άλλο στην Α.Μεσόγειο.

Υπενθυμίζουμε ότι η παρουσία του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Τουρκία ενδεχομένως να είχε σχέση με την σχεδιαζόμενη δράση των Τούρκων, οι οποίοι λόγω των κυρώσεων αντιμετωπίζουν πρόβλημα οικονομικής επιβίωσης για  τους επόμενους 6 μήνες.

Ο Ερντογάν είναι αποφασισμένος όπως δείχνουν τα πράγματα να προχωρήσει για να υφαρπάξει μέρος της ελληνικής, κυπριακής και αιγυπτιακής ΑΟΖ, ενώ από εκεί και πέρα η απόφαση για δράση αφορά καθαρά και μόνο τις πολιτικές ηγεσίες των χωρών αυτών.

Σύντομα απ΄ ό,τι φαίνεται θα έχουμε εξελίξεις…

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top