Διεθνή

«Αστακός» γίνεται η Ιαπωνία – Αποκτά και αεροπλανοφόρο!

Η Ιαπωνία στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κινεζικής θαλάσσιας επέκτασης στον Ειρηνικό Ωκεανό, εξασφαλίζει για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τουλάχιστον ένα αεροπλανοφόρο.

Η ιαπωνική κυβέρνηση σκοπεύει να αναβαθμίσει τα δύο υπάρχοντα ελικοπτεροφόρα (Izumo-class), προκειμένου να μπορούν να μεταφέρουν μαχητικά αεροσκάφη, σύμφωνα με αναφορές στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Τα σχέδια αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα τον επόμενο μήνα.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Nikkei, σκοπεύει να αγοράσει έως και 100 επιπλέον πολεμικά αεροσκάφη F35 από τις ΗΠΑ, έναντι τιμήματος το οποίο αναμένεται ότι θα ξεπεράσει τα 8,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Η αγορά πραγματοποιείται έναν χρόνο μετά τις πιέσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προς το Τόκιο να αγοράσει περισσότερο αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό.

Ήδη, η συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε έχει  αγοράσει 42 τέτοια «αόρατα» για τα ραντάρ μαχητικά για τις ανάγκες της πολεμικής αεροπορίας της χώρας.

Οι επικριτές της κίνησης αυτής της ιαπωνικής κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι η χώρα παραβιάζει τη μεταπολεμική συνταγματική της δέσμευση για έναν καθαρά αμυντικό ρόλο..

Το αεροπλανοφόρο και τα ελικοπτεροφόρα θα αναπτυχθούν για να υπερασπιστούν τα απομακρυσμένα νοτιοδυτικά νησιά της Ιαπωνίας, σύμφωνα με τη Mainichi Shimbun.

Η Λευκή Βίβλος για την άμυνα, που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο, εξέφρασε επίσης ανησυχία για τις κινεζικές στρατιωτικές δαπάνες και τη ναυτική δραστηριότητα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Comments


Δημοφιλέστερα

To Top