Ελλάδα

Δυσφορία στο Φανάρι για την συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου

Στάση αναμονής μέχρι να γίνουν συγκεκριμένοι οι όροι της συμφωνίας Τσίπρα – Ιερώνυμου για την εκκλησιαστική περιουσία, τηρεί το Φανάρι που εμφανίζεται δυσαρεστημένο για την εξέλιξη αυτή καθώς όπως σημειώνουν πηγές δεν υπήρξε ενημέρωση από καμία πλευρά.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, πηγές από το Φανάρι σημειώνουν πως το προηγούμενο διάστημα δεν υπήρξε καμία ενημέρωση ούτε από την Εκκλησία της Ελλάδος, ούτε από την ελληνική κυβέρνηση για την επικείμενη συμφωνία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα περιμένει να δει τι περιλαμβάνει η επίμαχη συμφωνία, προκειμένου να αποφασίσει αν θα αντιδράσει ή όχι.

Μάλιστα, το Πατριαρχείο υπενθυμίζει την «Πράξη του 1928», σύμφωνα με την οποία οι μητροπόλεις στις περιοχές που προσαρτήθηκαν στο ελληνικό κράτος μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους (Ήπειρος, Μακεδονία, Θράκη, νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκάνησα) εξακολουθούν να υπάγονται εκκλησιαστικώς στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Δηλαδή, οι συγκεκριμένες μητροπόλεις παραχωρήθηκαν από το Πατριαρχείο στην Εκκλησία της Ελλάδος για να διοικούνται σύμφωνα με τη Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη του 1928.

«Η συμφωνία αυτή δεν αφορά δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου», τόνισε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σημειώνοντας πως «η πρόταση θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από την Ιεραρχία και το υπουργικό συμβούλιο».

Σημειώνεται πως οι σχέσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου δεν βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο, κάτι που φάνηκε από την πρόσφατη επίσκεψη του Βαρθολομαίου στην Αθήνα, όταν και ματαιώθηκε η συνάντησή του με τον Ιερώνυμο. Τότε, οι δύο πλευρές είχαν επικαλεσθεί «φόρτο εργασίας», λίγες μέρες πριν από τη ματαίωσή της, ωστόσο, είχε εκδοθεί απόφαση του ΣτΕ επί της δικαστικής διαμάχης Εκκλησίας της Ελλάδος – Πατριαρχείου για το ναό στο κτήμα Προμπονά, στα Πατήσια που είχε κριθεί υπέρ του Πατριαρχείου.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top