Ελλάδα

Ερημώνει η Ελλάδα: Νέα πατρίδα ψάχνουν στα γεράματα οι συνταξιούχοι

Νέα πατρίδα ψάχνουν οι Ελληνες συνταξιούχοι που από τις αλλεπάλληλες περικοπές στις συντάξεις δεν μπορούν να διαβιώσουν στα πάτρια εδάφη.

Οι Ελληνες συνταξιούχους όπως γράφει το Bloomberg, επιλέγουν ως εναλλακτική επιλογή τη μετανάστευση και μάλιστα σε μια από τις πιο φτωχές χώρες της Ευρώπης, τη Βουλγαρία.

Παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης ότι, το πετσόκομμα στις συντάξεις δε θα εφαρμοστεί, οι συνταξιούχοι βλέπουν ζοφερό το μέλλον τους στην Ελλάδα, όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ του Bloomberg.

Ως παράδειγμα, δίνεται ο Ελληνας συνταξιούχος, ο 75χρονος Γιώργος, ο οποίος αφού έχασε τη γυναίκα του προχώρησε στην εκμίσθωση του διαμερίσματός του στη Θεσσαλονίκη και μετακόμισε στη Σόφια.

Όπως αναφέρει, στη Βουλγαρία ζει «σα βασιλιάς» με τη σύνταξη των 800 ευρώ, σε αντίθεση με τη χώρα του. Μάλιστα του μένουν και χρήματα σύμφωνα με το ρεπορτάζ για να επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα και να βλέπει συγγενείς και φίλους.

«Σίγουρα πηγαίνοντας σε μια ξένη χώρα αντιμετωπίζεις κάποια προβλήματα τα οποία όμως δεν είναι άξια να σε αποτρέψουν από το να μετακομίσεις» αναφέρει στο Bloomberg ο Γιώργος.

Αν και η Ελλάδα είναι μια από τους προορισμούς που επιλέγουν οι συνταξιούχοι της υπόλοιπης Ευρώπης, βλέπει τους δικούς της πολίτες να επιδιώκουν να μετακομίσουν στη φθηνότερη κοντινή χώρα, η οποία δεν μπορούν να ανεχτούν παραπάνω τις περικοπές στο εισόδημά τους.

«Μπορεί να είναι χαρούμενοι που έκαναν την κίνηση, την ώρα που οι συνταξιούχοι στην Ελλάδα βρίσκονται ξανά στο μέσο σύγκρουσης της Αθήνας με τους πιστωτές, της πρώτης μετά την έξοδο από τον Αύγουστο. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κινδυνεύει να δώσει την εντύπωση ότι οπισθοχωρεί στις μεταρρυθμίσεις, καθώς προσπαθεί να αποφύγει τις περικοπές, που έχουν προγραμματιστεί να τεθούν σε ισχύ την επόμενη χρονιά» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Γιώργος, υπενθυμίζοντας ότι ο ελληνικός προϋπολογισμός που κατατέθηκε στις Βρυξέλλες περιλαμβάνει δύο σενάρια για τις συντάξεις.

Όπως υπογραμμίζει το ρεπορτάζ του Bloomberg, βασιζόμενο στα στοιχεία της Eurostat, η επιλογή μετακίνησης στη Βουλγαρία είναι απολύτως λογική, δεδομένου ότι το κόστος ζωής στην Ελλάδα είναι σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με εκείνο της γειτονικής χώρας.

Για παράδειγμα η βενζίνη στοιχίζει 1,15 ευρώ το λίτρο στη Σόφια έναντι 1,60 ευρώ στην Αθήνα, ένα πακέτο καφέ espresso στοιχίζει 2,30 ευρώ, ενώ το ίδιο brand στην Ελλάδα έχει κόστος 4,7 ευρώ. Το εισιτήριο για το μετρό είναι 0,80 ευρώ στη Σόφια και 1,40 στη χώρα μας. Επίσης οι βουλγαρικές χρεώσεις για τα κινητά είναι 50% χαμηλότερες σε σχέση με τις ελληνικές.

«Γενικά, η ζωή είναι 30% φθηνότερη από ό, τι στην Ελλάδα, και αυτό αν επιλέξετε να μείνετε στη Σόφια, το Μπουργκάς ή το Πλόβντιβ», δήλωσε ο κ. Γιώργος. «Σε μικρότερες πόλεις ή χωριά, η ζωή είναι ακόμα φθηνότερη».

Comments


Δημοφιλέστερα

To Top