Διεθνή

«Καβγάς» Τουρκίας-Γαλλίας για την υπόθεση Κασόγκι! Τι ενόχλησε τον Ερντογάν

Ένταση επικρατεί μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας για την υπόθεση Κασόγκι, μετά το δριμύ κατηγορώ του Γάλλου ΥΠΕΞ εναντίον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δηλώσεις που έκανε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν, ο οποίος κατηγόρησε τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι παίζει «πολιτικά παιχνίδια» σε σχέση με τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, “επιστράφηκαν” ως… απαράδεκτες από την Τουρκία!

«Θεωρούμε απαράδεκτο να κατηγορεί το πρόεδρο Ερντογάν ότι ‘παίζει πολιτικά παιχνίδια’», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν.

Η ένταση Τουρκίας – Γαλλίας για Κασόγκι

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2 πως «δεν έχει γνώση» των τουρκικών πληροφοριών για τη δολοφονία στην Κωνσταντινούπολη, στις αρχές Οκτωβρίου, του Τζαμάλ Κασόγκι, αντικρούοντας σχετικές δηλώσεις του Ερντογάν.

Ο τελευταίος δήλωσε προχθές Σάββατο πως η χώρα του έχει μοιραστεί με την Ουάσιγκτον, το Βερολίνο, το Παρίσι και το Λονδίνο ηχογραφήσεις για τη δολοφονία του Κασόγκι.

«Αν ο Τούρκος πρόεδρος έχει πληροφορίες να μας δώσει, πρέπει να μας τις δώσει», είπε σήμερα ο Λεντριάν.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ο Τούρκος πρόεδρος να λέει ψέματα σε αυτό το σημείο, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας παρατήρησε πως ο τελευταίος έχει «ένα ιδιαίτερο πολιτικό παιχνίδι σε αυτή την περίσταση».

«Οι τελευταίες παρατηρήσεις του Γάλλου υπουργού εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν για τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία διαχειρίζεται τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι δεν αντανακλούν την πραγματικότητα», είπε ο Αλτούν.

«Επιβεβαιώνω πως αποδείξεις που συνδέονται με τη δολοφονία του Κασόγκι έχουν δοθεί επίσης στους αρμόδιους θεσμούς της γαλλικής κυβέρνησης. Στις 24 Οκτωβρίου, αντιπρόσωπος των γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών άκουσε την ηχογράφηση» και είχε πρόσβαση σε «λεπτομερείς πληροφορίες», δήλωσε ο Αλτούν.

«Αν υπάρχει πρόβλημα επικοινωνίας ανάμεσα στους διάφορους θεσμούς της γαλλικής κυβέρνησης, επαφίεται στις γαλλικές αρχές και όχι στην Τουρκία να διευθετήσουν το πρόβλημα αυτό», είπε.

Comments


Δημοφιλέστερα

To Top