Παράξενα

Μετά από 7 μέρες σε κώμα ξέχασε τα Αγγλικά και μιλούσε …Κινέζικα!

Όταν 28χρονος σήμερα ο Ben McMahon είχε πριν από 6 χρόνια ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, δεν ήξερε πόσο το γεγονός αυτό  θα αλλάξει η ζωή του.

Μετά από μια εβδομάδα σε  κώμα, ο αγγλόφωνος Ben συνήλθε, αλλά η μόνη γλώσσα που μπόρεσε να μιλήσει ήταν μια Κινεζική διάλεκτος, η μανταρίνια!

Οι γιατροί αμήχανα δεν μπορούσαν να βρουν εξήγηση αλλά ο νεαρός, το εξέλαβε ως σημάδι…

«Στα κινέζικα υπάρχει ένα ιδίωμα που πηγαίνει κατά μήκος της γραμμής ,« από μια τραγωδία έρχεται κάτι σπουδαίο »λέει για το… ουσιαστικό νόημα της περιπέτειάς του .

Μετά τη νοσηλεία του, συνέχισε να μιλάει άπταιστα και πήγε στην Κίνα,έγινε διάσημος και το 2015 δημοφιλής τηλεοπτικός αστέρας !

Όταν θυμάται το  2012 – ο Ben εξηγεί πως η επιβίωση του φαινόταν σαν θαύμα. Όταν συνήλθε μια εβδομάδα μετά το κώμα,  ο εγκέφαλός του οπως λέει,  αποφάσισε να μεταβεί από τα αγγλικά στην  άλλη γλώσσα. Αδυνατούσε να αρθρώσει έστω και μια λέξη αγγλικά.

«Το μεγαλύτερο μέρος του είναι θολό, αλλά όταν ξύπνησα βλέποντας μια  Ασιάτισσα νοσοκόμα, σκέφτηκα ότι ήμουν στην Κίνα», θυμάται ο Ben.»Ήταν σαν ένα όνειρο. Ήταν σουρεαλιστικό. Ήταν σαν το μυαλό μου να βρίσκεται  σε ένα μέρος αλλά το σώμα μου σε ένα άλλο. Κινέζικα ήταν οι  πρώτες λέξεις που ψέλλισα:Συγγνώμη, πραγματικά πονάω εδώ..

Στη συνέχεια της ζήτησε χαρτί και στυλό και έγραψε πάλι σε διάλεκτο Μάνταριν: «Αγαπώ τη μαμά μου, τον μπαμπά μου και θα ανακάμψω».Οι νέες γλωσσικές του δεξιότητες προκάλεσαν αμηχανία στους γιατρούς και την οικογένειά του.

Εκείνη τη στιγμή, οι σκέψεις και τα όνειρά του ήταν επίσης στα Κινέζικα, ενώ η προβληματική επικοινωνία που είχε με τους γονείς του, τους έκανε να αναρωτιούνται αν έπρεπε να μάθουν την ασιατική γλώσσα.

Παρότι ο 22χρονος είχε κάνει κάποια μαθήματα  κινεζικών όταν ήταν στο σχολείο, ποτέ όμως δεν μιλούσε καλά τη γλώσσα, πόσο μάλλον την διάλεκτο, ενώ τώρα η εκφορά του λόγου, ο πλούτος του λεξιλογίου αλλά και η γραφή, ήταν τέλεια! .

Δείτε το βίντεο

«Δεν σκέφτηκα συνειδητά να μιλήσω Μάνταριν,ήταν κάτι που απλώς βγήκε από μέσα μου, αυθόρμητα και ήταν αυτό που μου φάνηκε πιο φυσιολογικό» σημείωσε.

Στον Ben χρειάστηκε 2-3 μέρες για να θυμηθεί πάλι να μιλά αγγλικά. Όπως ήταν φυσικό, ο προσανατολισμός του άλλαξε.

Έκανε ξεναγήσεις και αργότερα ταξίδια στο Πεκίνο για να σπουδάσει όπου τελικά μπήκε στο χώρο του θεάματος.

Δηλώνει ότι ήταν τυχερός που είναι ζωντανός και είναι σε θέση να μιλά μια δεύτερη γλώσσα.Επιθυμεί να χρησιμοποιήσει τις γλωσσικές δεξιότητές του για να δημιουργήσει καλύτερη πολιτιστική επικοινωνία μεταξύ της Κίνας, της Αυστραλίας και του υπόλοιπου κόσμου.

Δείτε το βίντεο

Αυτό που συνέβη στον Ben είχε συμβεί και το 2010, όταν ένα 13χρονο κορίτσι από την Κροατία ξύπνησε από κώμα και μιλούσε αντί για τη μητρική της γλώσσα… άπταιστα γερμανικά.

Πιο πρόσφατα, τον Ιούλιο του 2013, ένας βετεράνος του αμερικανικού στρατού βρέθηκε αναίσθητος σε ένα δωμάτιο πανδοχείου. Δεν θυμόταν ποιος ήταν και μιλούσε… σουηδικά.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top