Ελλάδα

Νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας Β σε παιδικό σταθμό

Ένα ακόμη κρούσμα μηνιγγίτιδας προκαλεί ανησυχία. Aφορά σε ένα τετράχρονο αγοράκι, που πήγαινε σε παιδικό Σταθμο στη Νικαια. Νοσηλεύτηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» με Μηνιγγίτιδα Τύπου Β και έχει διαφύγει τον άμεσο κίνδυνο για τη ζωή του, αφήνοντας την αγωνία να πλανάται στο περιβάλλον του. Αν και δόθηκε οδηγία να λάβουν άμεσα, όλοι οι συμμαθητές του τετράχρονου αγοριού στον παιδικό σταθμό, οι γονείς ανησυχούν γιατί πρόκειται για μια ασθένεια που μεταδίδεται με το βήχα, το φιλί ή το φτέρνισμα.

Δεν είναι το μοναδικό περιστατικό που προσβάλει παιδί φέτος. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, καταγράφηκε ένα ακόμα κρούσμα Μηνιγγίτιδας τύπου B, σε ένα 13χρονο αγόρι στην Σκύρο, ενώ η περσινή σχολική χρονιά «έκλεισε» με τον θάνατο ενός βρέφους οκτώ μηνών από Μηνιγγίτιδα τύπου Β στην Κρήτη.

Η μηνιγγίτιδα Β αποκαλείται και «ύπουλη» νόσος, γιατί τα συμπτώματά της οποίας δεν είναι εύκολο να διαγνωστούν έγκαιρα, επειδή μοιάζουν με αυτά της απλής ίωσης.

Το πιο ανησυχητικό γεγονός όμως είναι ότι, η Μηνιγγίτιδα Β μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες σωματικές και νοητικές αναπηρίες ή ακόμη και να οδηγήσει στον θάνατο μέσα σε μόνο 24 ώρες.

Ο μοναδικός τρόπος για την αποτελεσματική και ασφαλή πρόληψη και προστασία από τη νόσο της Μηνιγγίτιδας Β, είναι η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού βρεφών, νηπίων και εφήβων.

Η Μηνιγγίτιδα Β δεν κάνει διακρίσεις, και μπορεί να προσβάλει οποιονδήποτε, προκαλώντας του μόνιμες βλάβες ή στερώντας του τη ζωή. Μάλιστα, από τα τέλη Σεπτεμβρίου, ένας 52χρονος από το Αγρίνιο, και ένας 65χρονος από την Μύκονο, νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση με Μηνιγγίτιδα Β.

Comments


Δημοφιλέστερα

To Top