Πολιτική

Ν. Παπανδρέου για τις «Πρέσπες»: Δίνουμε εθνική ταυτότητα και μακεδονική γλώσσα

Για τη συμφωνία των Πρεσπών μίλησε μεταξύ άλλων στο «Ακραίως» με τον Τάκη Χατζή στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Νίκος Παπανδρέου, εκφράζοντας τη διαφωνία του με τη συμφωνία αυτή.

«Δεν με βρίσκει σύμφωνο η σημερινή συμφωνία γιατί κρατάνε ανοιχτές κάποιες εστίες εθνικισμού που μπορεί να τις βρούμε μπροστά μας. Αυτό είναι το ένα κομμάτι που διαφωνώ με τη λύση όπως έχει προταθεί. Είχαμε ένα δεύτερο όπλο όπως το εμπάργκο. Το εμπάργκο ήταν σκληρό και έτυχε να ήμουν στην Αμερική τότε και μου την «έπεσαν» πολύ οι ξένοι επειδή ήταν πολύ σκληρή η στάση μας. Εδώ έχουμε ένα άλλο όπλο. Την πίεση της Γερμανίας, της Αμερικής που θέλουν μια λύση. Πάνω σε αυτή την πίεση θα μπορούσαμε να είχαμε ως Ελλάδα σε μία διαδικασία», είπε ο κ. Παπανδρέου.

Παράλληλα, τόνισε πως «δίνουμε κάτι που ίσως δεν είχαν ποτέ. Μια εθνική ταυτότητα και μια γλώσσα μακεδονική. Υπάρχει; Είναι ένα ζήτημα μεγάλο. (…) Δεν το είχανε, τώρα το έχουνε, αυτό είναι το παράλογο».

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής τόνισε ακόμα πως ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε σκληρή διαπραγματευτική θέση για το Σκοπιανό και εξήγησε πως «Έτσι όπως περνάει η συμφωνία από τη Βουλή με μια μικρή πλειοψηφία πιστεύω ότι θα το βρούμε μπροστά μας. Μπαίνει μια συμφωνία που έχει ένα στίγμα σε ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού. Υπάρχει ένα ερωτηματικό. Σε ένα μεγάλο εθνικό θέμα δεν πρέπει να υπάρχουν ερωτηματικά».

Εξέφρασε επίσης τον προβληματισμό του «Μήπως πατήσει πάνω σε αυτά που αφήνουμε ανοιχτά η Τουρκία» ενώ εκτίμησε πως «Αφήνουμε ανοιχτά εθνικά θέματα που θα τα βρούμε μπροστά μας».

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ακόμα πως η κυβέρνηση θα έπρεπε να επιδιώξει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση στο θέμα των Σκοπίων.

Σε σχέση με την υποψηφιότητα του για την Ευρωβουλή ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως τον ενδιαφέρει το τεχνοκρατικό κομμάτι και εξήγησε: «Θέλω πρακτικές λύσεις. Με ενδιαφέρει και αγαπάω τις πρακτικές λύσεις». Τόνισε επίσης πως «Βλέπεις ότι γκρεμίζεται η χώρα και δεν μπορείς να μείνεις απ’ έξω».
Τόνισε επίσης πως το προοδευτικό αφήγημα χάνεται σιγά σιγά στην Ευρώπη και συμπλήρωσε πως ο κόσμος δεν θέλει πια να βλέπει την ελιτ.

«Πρέπει να τοποθετηθεί ο Σημίτης»

Ο κ. Παπανδρέου τοποθετήθηκε και για την υπόθεση Παπαντωνίου σημειώνοντας: «Έχω τεράστιο πρόβλημα με αυτά που ακούω και βγαίνουνε και πάντα ίσως ζούσε σε ένα ρομαντικό κόσμο και δεν ήθελα να πιστέψω μέχρι να δω τα δικαστήρια. Εμένα με στεναχωρεί πάρα πολύ. Δεν μπορώ να αμυνθώ. Δεν θα πάρω τη θέση της άμυνας σε αυτό το πράγμα. Αν υπάρχουν τέτοια θέματα να πάνε στο δικαστήριο. Απλώς δεν ξέρω αν έπρεπε να γίνει τώρα προεκλογικά. Μπερδεύει όλο το προεκλογικό σύστημα. Καταλαβαίνω ότι είναι και μία κορώνα αλλά εγώ είμαι άτεγκτος. Και όταν ήταν και ο Ανδρέας και άκουγα τέτοια πράγματα… Πολλά παπαγαλάκια λένε λένε και δεν ξέρεις τι γίνεται. Εδώ αυτή η εποχή θα φανεί πολύ άσχημη στο μέλλον».

Σε ερώτηση του Δημήτρη Οικονόμου αν πρέπει να τοποθετηθεί ο κ. Σημίτης για όλα αυτά που έγιναν επί πρωθυπουργίας του ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως ο ίδιος πιστεύει πως ναι πρέπει να τοποθετηθεί.

«Κάποια στιγμή πρέπει να μιλήσει για αυτά τα θέματα», σημείωσε ο κ. Νίκος Παπανδρέου και πρόσθεσε πως αν υπάρχουν παρανομίες τότε πρέπει να πάνε στο δικαστήριο.

Εκτίμησε πως η υπόθεση του Γιάννου Παπαντωνίου κάνει κακό στο πολιτικό σύστημα αφού όλοι νομίζουν πως όλοι οι πολιτικοί είναι έτσι.

Τα σύνορα της Ευρώπης είναι στο Αιγαίο

Αναφερόμενος στο προσφυγικό ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως η Ευρώπη θα έπρεπε να δίνει μεγαλύτερη βάση στα σύνορα αφού όπως είπε είναι τα σύνορα της Ευρώπης είναι στο Αιγαίο.

Εκτίμησε πως γίνεται προσπάθεια από την κυβέρνηση στο προσφυγικό, αλλά υπάρχει μια ανικανότητα.

Διαπίστωσε ακόμα πως υπάρχει έλλειψη αλληλεγγύης από την ΕΕ προς την Ελλάδα στο προσφυγικό. Συμπλήρωσε, επίσης, πως πρέπει να γίνει καλύτερη διαχείριση με τα κονδύλια του προσφυγικού.

Comments


Δημοφιλέστερα

To Top