Πολιτική

Οπισθοχώρηση της κυβέρνησης για τους μισθούς των ιερέων – Φόβοι για τιμωρητική ψήφο

Σε αναγκαστική υπαναχώρηση υποχρεώθηκαν στο κυβερνητικό στρατόπεδο για το φλέγον ζήτημα της μισθοδοσίας των κληρικών, έπειτα από το κύμα αντιδράσεων που σήκωσε η πρόθεση του Μαξίμου να νομοθετήσει ακόμα και μονομερώς.

Η πίεση που ασκείται από κάτω προς τα πάνω στους εκκλησιαστικούς κόλπους είναι ασφυκτική και όλα τα σημάδια δείχνουν πως μεταφέρεται στην Ηρώδου Αττικού με εμφατικό τρόπο από την περασμένη Παρασκευή και μετά.

O αρχιεπίσκοπος, ο οποίος βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, δήλωσε χθες: «Εγώ, θα μιλήσω τελευταίος», όταν ρωτήθηκε για τις αντιδράσεις που έχει προκάλεσε η συμφωνία του με τον κ. Τσίπρα.

Όλοι ωστόσο γνωρίζουν ότι δεν ελέγχει ούτε τους συσχετισμούς στην ιεραρχία για να περάσει τη συμφωνία, ούτε την αποδοχή του κλήρου στους χειρισμούς του.

Η κόκκινη γραμμή που έχει τεθεί από τους περισσότερους μητροπολίτες για τη μη αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος των ιερέων δεν μπορεί να παραβιαστεί – τουλάχιστον όχι σε αυτή τη φάση και πάντως όχι πριν τις εκλογές, όπως δείχνουν πλέον καθαρά τα πράγματα.

Η αρχιεπισκοπή Αθηνών καλεί με τις επόμενες ημέρες του κληρικούς για να τους ενημερώσει για τη συμφωνία, αλλά μοιάζει αδύνατο να έχει τη συναίνεσή τους στην πρόταση να φύγουν από τη μισθοδοσία του δημοσίου.

Ένας βασικός από τους λόγους που ώθησε το Μαξίμου να αλλάξει στάση του, έγκειται στο γεγονός ότι εκτίμησαν ότι στην παρούσα φάση είναι αχρείαστο να ανοίξει «μέτωπο» με την εκκλησία. «Επηρεάζονται πάνω από 10.000 ενορίες , η εκλογική χασούρα θα ήταν μεγάλη», λένε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εξηγώντας ότι δεν υπήρχε άλλη λύση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε ότι είχε εξαγγείλει 10000 προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων, που θα έπαιρναν τη θέση των ιερέων, οι οποίοι θα έφευγαν από τη μισθοδοσία του δημοσίου.

Ο δε υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, είπε ότι έχουμε όλο το χρόνο μπροστά μας και ότι θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες.

Comments


Δημοφιλέστερα

To Top