Διεθνή

Περίεργες παρεμβολές στα GPS στο διεθνή στόλο στη Μεσόγειο: Οι οδηγίες ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

Η συσσωρευμένη παρουσία δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο,φαίνεται πως έχει αρχίσει να προκαλεί ήδη προβλήματα στα ηλεκτρονικά συστήματα των πλοίων.

Σε οδηγία που εξέδωσε η Ναυτική Διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών σημειώνει «Πολλές περιπτώσεις σημαντικών παρεμβολών GPS εξακολουθούν να αναφέρονται από πλοία και αεροσκάφη που λειτουργούν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι αναφορές αυτές συγκεντρώθηκαν κοντά στο Port Said, στην Αίγυπτο, στο κανάλι του Σουέζ και κοντά στην Κυπριακή Δημοκρατία. Πρόσθετες περιπτώσεις παρόμοιων παρεμβολών αναφέρθηκαν τον Οκτώβριο του 2018 κοντά στο λιμάνι Τζέντα στην Σαουδική Αραβία. Αυτή η παρεμβολή έχει ως αποτέλεσμα απώλεια ή αλλοιωμένα σήματα GPS που επηρεάζουν τη πλοήγηση, τον χρονομετρητή με βάση το GPS και τον επικοινωνιακό εξοπλισμό.

«Το Κέντρο ναυσιπλοΐας των ΗΠΑ (NAVCEN) και το Ναυτιλιακό Κέντρο του ΝΑΤΟ περιέχουν πληροφορίες σχετικά με τις αποτελεσματικές πρακτικές πλοήγησης για τα σκάφη που έχουν παρεμβολές GPS. Οι πληροφορίες επαναβεβαιώνουν τις ασφαλείς πρακτικές πλοήγησης όταν αντιμετωπίζουν πιθανές διαταραχές GPS, παρέχουν χρήσιμες λεπτομέρειες σχετικά με την αναφορά τυχόν διαταραχών του GPS και αποσκοπούν στη διεξαγωγή περαιτέρω συζητήσεων στο πλαίσιο της ναυτιλιακής κοινότητας σχετικά με άλλες πρακτικές και διαδικασίες αντιμετώπισης των διαταραχών.

Αυτή η καθοδήγηση παροτρύνει επίσης να σημειώσετε κρίσιμες πληροφορίες όπως η τοποθεσία (γεωγραφικό πλάτος / μήκος), η ημερομηνία / ώρα και η διάρκεια της διακοπής και η παροχή φωτογραφιών ή λήψεων οθόνης από αστοχίες εξοπλισμού κατά τη διάρκεια μιας διακοπής για διευκόλυνση της ανάλυσης», σημειώνει η ανακοίνωση.» Υπενθυμίζεται ότι Ιανουάριο του 2013 υπήρξε περιστατικό όπου το ηλεκτρονικό σύστημα GPS του ερευνητικού της Exxon Mobil Med Serveyor, που διενεργούσε έρευνες στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ δέχτηκε πάλι παρεμβολές.

Πάντως μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστη η ακριβής αιτία που προκαλεί το πρόβλημα αυτό, αφού είναι κάτι που δεν εντοπίζεται και δεν είναι σίγουρο κατά πόσο συνδέεται με τις διάφορες ναυτικές ασκήσεις και στρατιωτικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή.

Ναυτική παρέλαση

Το τελευταίο διάστημα στην Ανατολική Μεσόγειο λαμβάνει χώρα μια ναυτική παρέμβαση με τον  αριθμό των πολεμικών πλοίων που φέρουν διάφορες σημαίες να αυξάνεται καθημερινά.

Σύμφωνα με αναλυτές, ορισμένα από αυτά είναι τα πολεμικά πλοία της Μόνιμης Ναυτικής Ομάδας του ΝΑΤΟ 2, συμπεριλαμβανομένου του HNLMS De Ruyter του Βασιλικού Ναυτικού της Ολλανδίας, της φρεγάτας :Eλλη και Νικηφόρος Φωκάς της Ελλάδας, το HMCS Ville de Québec του Βασιλικού Καναδικού Ναυτικού, των τεσσάρων αμερικανικών Tomahawk των αντιτορπιλικών USS Carney, USS Ross, USS Winston S. Churchill και USS Bulkeley.

Ακόμη και η ναυαρχίδα του έκτου στόλου USS Mount Whitney του αμερικανικού ναυτικού εμφανίστηκε  την περιοχή μαζί με τουλάχιστον τρία πυρηνικά υποβρύχια πολλαπλών σκοπών του Λος Άντζελες, ένα από τα οποία ήταν το USS Newport News, το οποία είχε προηγουμένως σταθμεύσει στο Γιβραλτάρ.

Όλα αυτά ενώ οι τούρκοι επιχειρούν αναβάθμιση της ναυτικής τους παρουσίας και οι Αιγύπτιοι κάνουν επίδειξη ναυτικής ισχύος με στρατιωτικές ασκήσεις για προστασία του κοιτάσματος Ζορ.  Η Γαλλία διατηρεί επίσης τη φρεγάτα της κατηγορίας FREMM Auvergne, και το γερμανικό FGS Augsburg πέρασε από το Στενό του Γιβραλτάρ και εισήλθε στη Μεσόγειο Θάλασσα στις 21 Σεπτεμβρίου.

Κατεβαίνει το ρωσικό Makarov

Παράλληλα, το Ρωσικό Ναυτικό αυξάνει την παρουσία του στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ την ίδια ώρα δημοσιεύματα αναφέρουν πως κινέζικα πλοία έχουν διαταχθεί να πάνε στις ακτές της Συρίας και να ενταχθούν στον ρωσικό στόλο.

Συγκεκριμένα χθες η υπηρεσία Τύπου του στόλου της Μαύρης Θάλασσας του Ρωσικού Ναυτικού, ανακοίνωσε πως η  φρεγάτα 11356P / M, Admiral Makarov, αναχώρησε από το  Λιμάνι της Σεβαστούπολης προκειμένου να ενταχθεί στη ρωσική ναυτική ομάδα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η φρεγάτα Makarov είναι τρίτης κλάσης  πολεμικό πλοίο  που εγκαταστάθηκε στο Ναυπηγείο Γιάνταρ το Φεβρουάριο του 2012 και τέθηκε σε λειτουργία το Δεκέμβριο του 2017. Είναι ικανή να εκτοξεύσει πυραύλους cruz πολλαπλών χρήσεων Kalibr και P υπερηχητικούς αντιπλοϊκούς πυραύλους  800 Oniks.

ΠΗΓΗ:sigmalive.com

Comments


Δημοφιλέστερα

To Top