Διεθνή

Περίεργο δημοσίευμα NBC: Ο Τραμπ ανταλλάσσει τον Γκιουλέν με τη σιωπή Ερντογάν για Κασόγκι

Τρόπους για να απελάσει τον Φετουλάχ Γκιουλέν από τις ΗΠΑ αναζητά ο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου NBC.

Ο Λευκός Οίκος έχει ήδη ζητήσει τη βοήθεια νομικών προκειμένου να βρεθούν «παράθυρα» στο αμερικανικό σύνταγμα που θα επιτρέψουν να γίνει νόμιμα η απέλαση του ιμάμη και νούμερο ένα αντιπάλου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ως αντάλλαγμα οι ΗΠΑ θα ζητήσουν να σταματήσει η πίεση των τουρκικών Αρχών προς τη Σαουδική Αραβία για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, δήλωσαν δύο κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο MSNBC.

Tον Οκτώβριο, μέλη της διακυβέρνησης Τραμπ έστειλαν επιστολές στο υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI που ζητούσαν να ανοίξει εκ νέου το αίτημα της Τουρκίας για έκδοση του Γκιουλέν. Επίσης εστάλη αίτημα στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας για να εξεταστεί το νομικό καθεστώς διαμονής του Γκιουλέν στις ΗΠΑ, ανέφεραν τέσσερις πηγές με γνώση του θέματος στο αμερικανικό δίκτυο.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως η κυβέρνηση ζητούσε πληροφορίες για το εάν ο Γκιουλέν διαθέτει πράσινη κάρτα.

Τα εν λόγω αιτήματα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, προκάλεσαν την οργή των υπαλλήλων. «Όταν συνειδητοποίησαν πως τα εν λόγω αιτήματα ήταν σοβαρά, εξοργίστηκαν», ανέφερε ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος με εμπλοκή στη διαδικασία.

Τόσο τα υπουργεία που ενεπλάκησαν στο ρεπορτάζ, όσο και ο δικηγόρος εκπρόσωπος του Γκιουλέν αρνήθηκαν να σχολιάσουν τα δημοσιεύματα.

Πάντως, τούρκος αξιωματούχος ανέφερε πως δεν συνδέονται οι ανησυχίες της Άγκυρας για τη δολοφονία του Κασόγκι με την υπόθεση έκδοσης του Γκιουλέν, ο οποίος και θεωρείται βασικός εχθρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Σαφέστατα δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ των δύο», ανέφερε ο αξιωματούχος και συνέχισε: «Θέλουμε να δούμε πράξεις από τις ΗΠΑ για τον Γκιουλέν και θα συνεχίσουμε τις έρευνες για τη δολοφονία του Κασόγκι».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν πιέζει ήδη από το 2016 ώστε να εκδοθεί ο Γκιουλέν στις ΗΠΑ. Μία επιλογή θα ήταν ο Γκιουλέν να πιεστεί να μετεγκατασταθεί στη Νότιο Αφρική. Ωστόσο οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν κανέναν νομικό τρόπο ώστε να στείλουν τον ιεροκήρυκα στην εν λόγω χώρα.

Comments


Δημοφιλέστερα

To Top