Ελλάδα

Ποιος είναι ο Παπαευαγγέλου: Από τα εισαγόμενα παιχνίδια στην εξαγωγή ακινήτων σε Κινέζους

Ο Βαγγέλης Παπαευαγγέλου, πρώην αντιπρόεδρος της κορυφαίας λιανεμπορικής αλυσίδας Jumbo, ήρθε χθες απρόσμενα στο φως της δημοσιότητας μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης διακίνησης 50 εκατ. ευρώ από την Κίνα στην Αθήνα μέσω POS, για την αγορά ακινήτων τα οποία πουλούσε στους Κινέζους επενδυτές η εταιρεία real estate που είχε συστήσει. Ωστόσο όλοι όσοι τον γνωρίζουν, συμφωνούν ότι είναι ένας άνθρωπος που δεν του αρέσει η δημοσιότητα και γι’ αυτό δεν έβγαινε συχνά στα μίντια.

Πολλά οφείλει για την πορεία της επιχειρηματικής του καριέρας στον θείο του Χρήστο Παπαευγγέλου που ίδρυσε την διάσημη εταιρεία παιχνιδιών FINO. Από πολύ μικρός, ο Ευάγγελος Παπαευαγγέλου μπήκε στην δουλειά και μαζί τον θείο του μεγαλούργησαν. H εταιρία Fino αντέγραφε  με μικρές παραλλαγές εισαγόμενα παιχνίδια και την περίοδο 1960-1962 έβγαλαν το πολύ δημοφιλές λούτρινο κουρδιστό κουνελάκι και το «Τρένο το 8» που έσπασε τα ταμεία”.
«Αγοράζω παιχνίδια Φίνο, χαλάλι τα λεπτά που δίνω» ήταν το σλόγκαν της Φίνο, που κατασκεύαζε σιδερένια αλλά και λούτρινα κουρδιστά παιχνίδια. (Προσέξτε την λέξη λεπτά και όχι λεφτά. Γιατί εκείνη την εποχή μετρούσαν ακόμα και τα λεπτά της δραχμής!!!)

Πολλά παιχνίδια της εταιρίας έγιναν διάσημα εκείνη την εποχή.

Επίσης ήταν πολύ γνωστό το “Ζάππειο”  με τη χαρακτηριστική εικόνα της Αίγλης του Ζαππείου, τους φαντάρους που κάνουν τον κυριακάτικο περίπατο, τα παιδάκια που παίζουν και τη μαμά, βέβαια, που κάνει βόλτα το μωράκι της με το καρότσι. Ήταν αντίγραφο από γερμανικό παιχνίδι, περίπου 20 χρόνια νεότερο από το ελληνικό, μικρότερο, με λίγο διαφορετική διατομή και, φυσικά, τελείως διαφορετικές παραστάσεις.

Υπήρχαν ακόμα πάρα πολλά οχήματα που έκαναν  αναφορά σε περιοχές της Αθήνας, σε δρομολόγια πολύ γνωστά, όπως είναι το τρενάκι Αθήνα-Θεσσαλονίκη, το λεωφορείο Αθήνα-Παρίσι, το πούλμαν Λουξ κλπ.

Ευάγγελος Παπαευαγγέλου 

Κουρδιστός μικροπωλητής παγωτού σε ποδήλατο, του Χρήστου Παπαευαγγέλου, της εταιρείας Χρήστος & Ευάγγελος Παπαευαγγέλου ΟΕ, εμπορικό σήμα ΦΙΝΟ ή FINO. Ελλάδα, γύρω στο 1965 . ύψ. 10 εκ., μήκ. 9 εκ..

Comments


Δημοφιλέστερα

To Top