Επιστήμες

Πως ο καιρός επιδρά στο μυαλό – Τι λένε οι επιστήμονες για τους μαθητές

Αν και το ημερολόγιο γράφει 1η Νοεμβρίου, στις περισσότερες περιοχές ο υδράργυρος έχει σκαρφαλώσει πάνω από τους 27 βαθμούς.

Τι επίπτωση εχει αυτό το …σκαμπανέβασμα των θερμοκρασιών στην υγεία μας;

Οι επιστήμονες έχουν αποφανθεί πως ο  εγκέφαλος είναι πολύ ευαίσθητος και οι υψηλές θερμοκρασίες τον επηρεάζει αρνητικά, επιβραδύνοντας τις νοητικές λειτουργίες του. Σύμφωνα με μελέτη Αμερικανών επιστημόνων που ενδιαφέρθηκαν για τις νοητικές δεξιότητες ομάδας φοιτητών σημειώνεται πως μερικοί από αυτούς δεν  ζούσαν σε κλιματιζόμενες φοιτητικές εστίες είχαν διαφορετικές επιδόσεις από τους άλλους.

Όπως διαπίστωσαν, όσοι ζούσαν στις μη κλιματιζόμενες εστίες είχαν χαμηλότερη βαθμολογία σε τεστ νοητικών δεξιοτήτων.

Η ταχύτητα ολοκλήρωσης των τεστ και η ακρίβεια στις απαντήσεις φάνηκε να επηρεάζονται περισσότερο.

«Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αρχίζουν να γίνονται πια αισθητές», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Jose Cedeno Laurent, ερευνητής στη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. «Σε αυτές ως φαίνεται συμπεριλαμβάνονται προβλήματα στη νοητική λειτουργία νέων και υγιών ανθρώπων».

Οι νέοι συνήθως θεωρούνται ανθεκτικοί στη ζέστη, αλλά τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι μπορεί να πλήττεται η μαθησιακή ικανότητά τους.

Οι επιδόσεις των φοιτητών στη διάρκεια των ημερών με φυσιολογική θερμοκρασία ήταν παραπλήσιες. Ωστόσο τα πράγματα άλλαξαν όταν άρχισε η απότομη άνοδος της θερμοκρασίας.

Το εύρημα αυτό, λένε οι ερευνητές πρέπει να προβληματίσει για το τι μπορεί να συμβαίνει στους ηλικιωμένους και τους χρονίως πάσχοντες.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS Medicine.

Comments


Δημοφιλέστερα

To Top