Διεθνή

Σε δίαιτα η Γερμανία με συνταγή… υπουργού!

Πόλεμο ενάντια στην παχυσαρκία υπογράφει τώρα Γερμανίδα υπουργός που στοχεύει να αδυνατίσει τους κατοίκους της χώρας της επιβάλλοντας δραστικά μέτρα.

Η γερμανίδα υπουργός διατροφής  Γιούλια Κλέκνερ  σχεδιάζει την εφαρμογή μιας εθνικής στρατηγικής στον κλάδο της διατροφής με στόχαστρο τα έτοιμα τρόφιμα και φαγητά επειδή αποτελούν το 50% της κατανάλωσης στη χώρα. Απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι στο εξής ακομη και τα έτοιμα γεύματα να είναι υγιεινά με λιγότερες θερμίδες σε συνδυασμό με τη… συρρίκνωση των μερίδων .

Η ρύθμιση αφορά όλα τα προϊόντα στα οποία προστίθενται ζάχαρη, λιπαρά ή αλάτι.

Σχεδόν οι μισές γυναίκες,αλλά και  έξι στους δέκα άνδρες και επτά στα δέκα παιδιά στη Γερμανία είναι υπέρβαρα με συνέπεια να αντιμετωπίζουν  αυξημένη πίεση και χοληστερίνη ενώ παράλληλα αυξάνεται και ο κίνδυνος για διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Το θέμα όμως λειτουργεί αθροιστικά και μεγεθύνεται  αφού αφορά μια  ολόκληρη την κοινωνία.

Τα νέα μέτρα:

Εξετάζεται αν μπορούν ντόνατς και παρόμοια προϊόντα να τηγανίζονται με τέτοιον τρόπο ώστε να απορροφούν λιγότερο λάδι.

Η μείωση της ποσότητας σε αλάτι αφορά περισσότερο ψωμιά και είδη φούρνου, αλλά και αλλαντικά και κλασικά έτοιμα τρόφιμα κατάψυξης, όπως είναι η πίτσα, που προτιμούν πολλοί Γερμανοί.

Τέλος, προϋπόθεση στο νέο διατροφικό πλάνο  του υπουργείου  είναι ότι οι αλλαγές στις συνταγές πρέπει να οδηγήσουν σε γευστικά αποτελέσματα που μπορούν να γίνουν αποδεκτά από τους καταναλωτές, ενώ σε ολόκληρη την ΕΕ αναμένεται να περιοριστούν οι διαφημίσεις προϊόντων με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λιπαρά και αλάτι που απευθύνονται σε παιδιά.

Comments


Δημοφιλέστερα

To Top