Οικονομία

Στα «σχοινιά» η Ιταλία – Eurogroup: «Αν δεν συμμορφωθείτε, τέλος η ευρωζώνη»

Το Eurogroup στη συνεδρίαση της Δευτέρας αποδέχθηκε τις ενστάσεις της Κομισιόν για τον ιταλικό προϋπολογισμό και κάλεσε τη Ρώμη να προχωρήσει σε διορθώσεις. Παρόλα αυτά, ο Τρία επανέλαβε ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. «Ζητήσαμε την υποβολή νέου προσχεδίου προϋπολογισμού, ή ενός αναθεωρημένου», είπε ο Πιερ Μοσκοβισί μετά το Eurogroup. «Αναμένουμε να γίνει έως τις 13 Νοεμβρίου και αυτό είναι μια αναγκαιότητα», συμπλήρωσε ο Επίτροπος Οικονομικών.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι υπουργοί Οικονομικών ήταν τουλάχιστον επιφυλακτικοί απέναντι στις διαβεβαιώσεις του Τρία. Χαρακτηριστική η αντίδραση του Μπρούνο Λεμέρ. «Δεν μπορείς να βγεις από μία κρίση ξοδεύοντας!», είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με το Politico.

Ο Λεμέρ κάλεσε την Ιταλία να σεβαστεί τους κανόνες, τονίζοντας μάλιστα ότι«ο,τιδήποτε διαφορετικό θα σήμαινε το τέλος της ευρωζώνης». Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ, οι χώρες-μέλη πρέπει να τηρούν το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ και το χρέος κάτω από το 60% του ΑΕΠ. Στα τέλη του προηγούμενου έτους το ιταλικό έλλειμμα ήταν 2,4% και το δημόσιο χρέος 132% του ΑΕΠ, το δεύτερο μεγαλύτερο στην ΕΕ μετά την Ελλάδα.

Η Κομισιόν έχει δώσει διορία στη Ρώμη να κάνει αλλαγές στο προσχέδιο του προϋπολογισμού έως τις 13 Νοεμβρίου. Ιταλοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ρώμη θα απαντήσει έως τότε, αλλά δεν διευκρίνισαν αν θα γίνουν διορθώσεις.

«Συμφωνούμε με την εκτίμηση της Κομισιόν», αναφέρει η ανακοίνωση του Eurogroup. «Ανυπομονούμε η Ιταλία και η Κομισιόν να εμπλακούν σε έναν ανοιχτό και εποικοδομητικό διάλογο και η Ιταλία να συνεργαστεί στενά με την Κομισιόν στην προετοιμασία ενός αναθεωρημένου προσχεδίου προϋπολογισμού», τονίζεται ακόμη.

Όμως, αποχωρώντας από το Eurogroup ο Τρία δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν είναι σε διαδικασία αλλαγής του προϋπολογισμού, αλλά δήλωσε πως η Ρώμη είναι ακόμη δεσμευμένη στην επιδίωξη διαλόγου με την Κομισιόν. Επίσης, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι τα ιταλικά ομόλογα θα ανακάμψουν. «Ελπίζουμε ότι τα spread θα πέσουν όταν η αγορά κατανοήσει τη στρατηγική μας», συμπλήρωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top