Επιστήμες

Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν δεν πίνουμε αρκετό νερό

Το νερό συµβάλλει ουσιαστικά στη ζωή και αναπαραγωγή των ανθρώπινων κυττάρων, αποτελεί το κύριο µέσο για τη µεταφορά των θρεπτικών ουσιών στα κύτταρα και τα όργανα του σώµατος, αλλά είναι και το µέσο αποµάκρυνσης των τοξικών και άχρηστων ουσιών.

Χωρίς νερό, τα νεφρά δεν µπορούν να επιτελέσουν το έργο τους. Η παρουσία του νερού στους ιστούς του σώµατος συµβάλλει στην αποφυγή των κραδασµών, γιατί προσθέτει ευελιξία στους µύες και στις αρθρώσεις  ενώ  προστατεύει ευαίσθητες περιοχές του σώµατος, όπως το µυαλό.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition, η έλλειψη νερού έχει νευρολογικές επιπτώσεις και μπορεί να οδηγήσει στην οξυθυμία.

Οι ερευνητές εξέτασαν 25 νεαρές γυναίκες, στις οποίες είτε χορηγήθηκαν αρκετά υγρά, είτε ήταν ήπια αφυδατωμένες.

Οι αφυδατωμένες παρουσίασαν πονοκεφάλους, προβλήματα συγκέντρωσης και οξυθυμία.

Μια εξίσου σηµαντική λειτουργία του νερού είναι η λειτουργία του ως αγωγού για τη ρύθµιση της κατάλληλης θερµοκρασίας στον ανθρώπινο οργανισµό.

Η ποσότητα νερού που αποβάλλει ο οργανισµός µας καθηµερινά φτάνει τα 3 µε 3,5 λίτρα.

Ο ανθρώπινος ιδρώτας σε όλη τη διάρκεια της ηµέρας και της νύχτας βοηθά στη ρύθµιση και σταδιακή µείωση της θερµοκρασίας

Καλό, λοιπόν, θα ήταν να φροντίσετε να ενυδατώνετε τον οργανισμό σας. Για να αποφύγετε την αφυδάτωση, εκτός από νερό, μπορείτε να καταναλώνετε φρούτα λαχανικά  και σούπες.

Comments


Δημοφιλέστερα

To Top