Διεθνή

Το τουρκικό θράσος δεν τελειώνει ποτέ: Μας εγκαλούν για άσκηση με βολές Πυροβολικού στην Χίο

Οι Τούρκοι για άλλη μία φορά αμφισβητούν την Συνθήκη της Λωζάνης και μας κατηγορούν ότι την παραβιάζουμε!

Έτσι λοιπόν, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας με το όνομα Ali Akbar Ertürk, μας «εγκαλεί» για την υλοποίηση βολών από βαρέα όπλα σε πεδίο βολής της Χίου.

Ως γνωστό το διήμερο 30 και 31 Οκτωβρίου 2018, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης, πραγματοποιήθηκαν βολές Πυροβολικού, Βαρέων Όπλων Πεζικού και Αντιαεροπορικών Όπλων, με τη συμμετοχή προσωπικού του συνόλου των Μονάδων και Ανεξάρτητων Υπομονάδων της 96 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής «ΧΙΟΣ», στο Πεδίο Βολής Βολισσού.

Αυτές οι βολές αποτέλεσαν πρόκληση για το τουρκικό κράτος που όπως όλα δείχνουν κάτι ότι μπορεί για να δημιουργήσει κλίμα έντασης στο Αιγαίο, διότι στην Κύπρο παραμονεύουν και οι Αμερικανοί.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Αμυνας επικαλούμενος παλαιότερες δηλώσεις του πρώην Γενικού Γραμματέα του ΥΠΑΜ Ümit Yalım, υπογράμμισε ότι «η κυριότητα των χωρικών υδάτων γύρω από την Χίο και των πέριξ νησιών ανήκουν στην Τουρκία και οι στρατιωτικές ασκήσεις με βλήματα που πέφτουν στην θάλασσα από βαρέα όπλα, αποτελούν μεγάλη πρόκληση” .

«Η Ελλάδα, σε ένα νησί όπως η Χίος, στο οποίο υφίσταται μη στρατιωτικό καθεστώς (συνθήκη Λωζάνης), στις 30-31 Οκτωβρίου 2018, εκτελέστηκαν βολές βαρέων όπλων Πυροβολικού, Πεζικού και Αντιαεροπορικών Όπλων.

Η δράση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει πρόβλημα με την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και να τεθεί σε κίνδυνο και η εναέρια κυκλοφορία.

Σύμφωνα με την συνθήκη της Λωζάνης και σχετικό άρθρο, η Χίος και η πέριξ του νησιού θαλάσσια περιοχή ανήκουν στην δικαιοδοσία της Τουρκίας.

Η Ελλάδα βάσει της ίδιας συνθήκης δεν πρέπει να έχει στρατεύματα και να διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις με βαρέα όπλα στο νησί αυτό όπως και στα υπόλοιπα νησιά. Για το γεγονός υπάρχει και σχετικό φωτογραφικό υλικό», κατέληξε ο ίδιος.

Όλα αυτά αποτελούν κατηγορίες κατά των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, όταν οι Τούρκοι απέναντι από την Χίο έχουν την 4η στρατιά η οποία απαρτίζεται από μεγάλες μονάδες , χιλιάδες άνδρες και βαρέα όπλα ενώ κάθε λίγο διεξάγει αποβατικές ασκήσεις ως πρόβα κατάληψης ελληνικής νήσου.

Όχι, δεν πρόκειται για τουρκική υποκρισία, αλλά για οργανωμένο σχέδιο πρόκλησης τεταμένου κλίματος, το οποίο μετά από κάποιο διάστημα θα «δικαιολογεί» πιθανόν στην διεθνή κοινή γνώμη ακόμη και ένα πολεμικό επεισόδιο.

Στο ελληνικό Γενικό Επιτελείο θεωρούν ότι Ιμια, Καστελόριζο και η ευρύτερη περιοχή κοντά στα νησιά Οινούσσες -Χίος-Λέσβος έχουν στοχοποιηθεί από τους Τούρκους εδώ και μεγάλο διάστημα.

Η πίεση που ασκεί τώρα η Άγκυρα στο Αιγαίο έχει αυξηθεί κατακόρυφα, ενώ στην παρούσα συγκυρία οι επιθετικές κινήσεις της έχουν κύριο στόχο να καθηλώσουν την Ελλάδα και να την αποκόψουν από τα τεκταινόμενα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Δεν μπορεί άλλωστε κανείς να αποκλείσει το ενδεχόμενο οι Τούρκοι να επιδιώξουν κάποιου είδους αντιπερισπασμό, τη στιγμή που ο διεθνής παράγοντας φαίνεται να μη λειτουργεί ανασταλτικά. Οι Δυτικοί πνέουν μένεα εναντίον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά δεν θέλουν να τον χάσουν.

Comments


Δημοφιλέστερα

To Top