Πολιτική

Για αυτό ο Τσίπρας δεν πάει στην Πόλη – Τι του ζητάει ο Σουλτάνος

Εδώ και πολύ καιρό είχε ανακοινωθεί ότι ο κ. Τσίπρας πριν πάει στη Ρωσία θα έκανε ταξίδι και στην Τουρκία όπου θα είχε συνάντηση με τον Ερντογάν.

Η ημερομηνία που θεοποιούνταν σχεδόν σίγουρη ήταν 3 και 4 Δεκεμβρίου. Ωστόσο το ταξίδι αυτό δεν έγινε και έμεινε η απορία γιατί ο κ. Τσίπρας τελικά δεν πήγε στην Τουρκία.

Σήμερα, η έγκυρη καλή συνάδελφος Κύρα Αδάμ κάνει την αποκάλυψη στο pronews αναφέροντας τι πραγματικά έχει στο μυαλό του ο Ερντογάν και τι θέλει, δηλαδή να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την Ελληνική πλευρά, αμφισβητώντας όλες τις προηγούμενες συνθήκες και να επιβάλει το περίφημο «Καζάν- Καζάν» που κατά τον Ερντογάν σημαίνει μισά – μισά. Φυσικά η ελληνική πλευρά προτίμησε να απέχει την όποιας συνάντησης προκειμένου να μην ακούσει κατά πρόσωπο ο κ. Τσίπρας όλα όσα θα ήθελε να του πει ο Ερντογάν.

Συγκεκριμένα στο ρεπορτάζ της η Κύρα Αδάμ αναφέρει:

«Σύμφωνα με ασφαλείς διπλωματικές πηγές, η Άγκυρα είχε διατυπώσει προς την Αθήνα πρόσκληση-πρόταση για την σύνταξη Συνυποσχετικού προκειμένου να γίνει η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με συγκεκριμένη ατζέντα.

 
Η Άγκυρα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες  έχει διαμορφώσει την ατζέντα των θεμάτων που επιθυμεί να συζητήσει με την Αθήνα, η οποία περιλαμβάνει όλες τις τουρκικές απαιτήσεις:

*Αναθεώρηση των Συνθηκών ,έτσι ώστε να καθοριστεί το- κατά την Τουρκία-ανοιχτό θέμα «του ιδιοκτησιακού καθεστώτος» νήσων , νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο»

*καθορισμός εύρους χωρικών υδάτων στην περιοχή του Αιγαίου

*καθορισμός εύρους εθνικού εναερίου χώρου στο Αιγαίο

*καθορισμός ελληνοτουρκικών θαλασσίων συνόρων

* οριοθέτηση  της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ  στο Αιγαίο

* καθορισμός περιοχών Έρευνας και Διάσωσης στο Αιγαίο

Η Άγκυρα επιθυμούσε η κοινή απόφαση  για την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να ανακοινωθεί από κοινού  κατά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Α. Τσίπρα  με τον Τ. Ερντογάν στην Τουρκία στις αρχές Δεκεμβρίου.

Όπως είναι γνωστό η μέχρι τώρα επισπεύδουσα χώρα για την προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης ήταν η Ελλάδα, με βάση την πάγια θέση της ότι το μοναδικό θέμα προς συζήτηση είναι  η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο.

Τώρα η Άγκυρα εμφανίζεται επισπεύδουσα,  για την προσφυγή στη Χάγη, με ατζέντα «ξεχειλωμένη» και απαράδεκτη, αφού  θέτει ως διμερές θέμα την Αναθεώρηση των Συνθηκών  για τον καθορισμό του «ιδιοκτησιακού καθεστώτος» των ελληνικών νήσων του Αν Αιγαίου, αμφισβητώντας δηλαδή επισήμως την ελληνική κυριαρχία των νήσων.»

Comments


Δημοφιλέστερα

To Top