Επιστήμες

Εθισμός στην Χαρτοπαιξία

Ολοι παίζουν ένα …χαρτάκι για το «καλό του χρόνου» στις γιορτές, αλλά εκείνοι και μόνο που ιδρώνουν στο άκουσμα της λέξης ρουλέτα, έχουν το πρόβλημα.

Ο  εθισμός στα τυχερά παιχνίδια είναι μία ψυχική διαταραχή ο οποία έχει ως αποτέλεσμα την υπερβολική προσκόλληση και ενασχόληση του ατόμου με τυχερά παιχνίδια, επηρεάζοντας άμεσα τις σχέσεις του με το κοινωνικού σύνολο εμφανίζοντας προβληματική και αντικοινωνική συμπεριφορά ακόμα και με το στενό οικογενειακό περιβάλλον.

Πολλές φορές η δαπάνη μεγάλων χρηματικών ποσών έχει ως συνέπεια και την οικονομική καταστροφή του ίδιου του ατόμου που δεν μπορεί να ελέγξει τη δραστηριότητα του σ’ αυτό τον τομέα.

Ο επονομαζόμενος και εθισμός στον τζόγο δεν εμφανίζει σωματικά συμπτώματα και είναι αρκετά δύσκολο να διαγνωστεί.Στην Ελλάδα λειτουργούν οι Gamblers Anonymous (GA) όπου διαθέτει ένα πρόγραμμα 12 βημάτων για τα άτομα που έχουν πρόβλημα από εθισμό στα τυχερά παιχνίδια και που υποστηρίζετε από μία διεθνή ομάδα ειδικών. Το πρόγραμμα αυτό θεσπίστηκε στην Αμερική για πρώτη φορά και επεκτάθηκε λόγω της μεγάλης του απήχησης.

Στην χώρα μας καθιερώνουν σχεδόν καθημερινές συνεδρίες στην Αθήνα στην διεύθυνση Καρόλου 28, στο Μεταξουργείο, στον 5ο όροφο, με το κουδούνι να αναγράφει G.A. και στην Θεσσαλονίκη κάθε Τετάρτη και Παρασκευή στην διεύθυνση Μοσκώβ 12.Επίσης στην χώρα μας λειτουργεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα από το ΚΕΘΕΑ, συγκεκριμένα το ΚΕΘΕΑ-ΑΛΦΑ, για την απεξάρτηση από τα τυχερά παιχνίδια.

Το πρόγραμμα αυτό, που προσφέρεται εντελώς δωρεάν, είναι μοναδικό για το κάθε άτομο και μπορεί να διαρκέσει από 4 έως και 18 μήνες. Το κάθε άτομο λαμβάνει υπηρεσίες που περιλαμβάνουν: ατομική υποστήριξη από ειδικούς, συμμετοχή σε ομάδες αυτοθεραπευόμενων τζογαδόρων,την κατανόηση της πραγματικής πηγής του προβλήματος της εξάρτησης μέσα από επιστημονική μέθοδο, δημιουργία κινήτρων για τη διακοπή της σχέσης με τα τυχερά παιχνίδια και την εκμάθηση τεχνικών για την αντιμετώπιση τους.

Συμπτώματα εθισμού στα τυχερά παιχνίδια

Τα συμπτώματα εθισμού στον τζόγο είναι αρκετά δύσκολο να διαγνωστούν αλλά ο ίδιος ο παίκτης ή το περιβάλλον του αναγνωρίσουν μερικά από τα παρακάτω σημεία θα πρέπει να απευθυνθούν σε ειδικό για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Συνοπτικά

Έντονη ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια

Απόκρυψη της ενασχόλησης με τα τυχερά παιχνίδια καθώς και των ποσών που δαπανούνται σ’αυτόν το τομέα

Στοιχηματισμός χρημάτων που υπερβαίνουν τις οικονομικές δυνατότητες του παίκτη

Αδυναμία διακοπής του παιχνιδιού ή έστω ελάττωσης του που συνοδεύεται με έντονες συναισθηματικές εκρήξεις και ανησυχία

Αδυναμία συγκέντρωσης στην εργασία του και στις οικογενειακές υποχρεώσεις

Αδικαιολόγητες απουσίες από την εργασία

Συσσωρευμένα χρέη από δάνεια, πιστωτικές κάρτες και δανεικά χρήματα από φίλους και οικογένεια

Απλήρωτοι λογαριασμοί

Αρνητική διάθεση σε περιπτώσεις ήττας και θετική διάθεση σε περιπτώσεις κέρδους

Άρνηση παραδοχής και αντιδράσεις σε άτομα που σχολιάζουν την έντονη σχέση του ατόμου με τον τζόγο,και

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top