Blog

Καλεντερίδης: Η κόντρα Ερντογάν-ΗΠΑ ενδιαφέρει την Ελλάδα

Στο άρθρο μας της Παρασκευής γράφαμε: «Από μέρα σε μέρα, αν όχι από στιγμή σε στιγμή, αρχίζει μια νέα επιχείρηση εισβολής στη Συρία, με στόχο τους Κούρδους». Οντως, τις βραδινές ώρες της Πέμπτης προς Παρασκευή τουρκικά αεροσκάφη F-16 βομβάρδισαν το στρατόπεδο Κούρδων προσφύγων Μαχμούρ, που βρίσκεται νοτίως της Ερμπίλ και το όρος Καρατσόκ, στην επαρχία Σιντζάρ, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι γεζιντί. Στην επιχείρηση συμμετείχαν 20 F-16, ένα αεροσκάφος ανεφοδιασμού στον αέρα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη παρατήρησης, και προσβλήθηκαν 30 στόχοι του ΡΚΚ, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού ΓΕΕΘΑ.
Στον επίσημο λογαριασμό του στο twitter ο διευθυντής Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν έγραψε για το θέμα: «Απόψε οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν μια πετυχημένη αεροπορική επιχείρηση στο Σιντζάρ και το όρος Καρατσόκ, που αποτελούν σημαντικά κέντρα συγκέντρωσης των ομάδων των τρομοκρατών, που αποτελούν απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και την εθνική μας ασφάλεια. Η επιχείρηση αυτή είναι ένα χτύπημα στην τρομοκρατία και ένα μήνυμα στους υποστηρικτές της».

Για την ίδια επιχείρηση ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος την παρακολούθησε από την αίθουσα επιχειρήσεων, δήλωσε: «Η αποστολή αυτή περατώθηκε. Οι προετοιμασίες για τις επόμενες επιχειρήσεις συνεχίζονται με την ίδια σοβαρότητα και αποφασιστικότητα, και θα είμαστε έτοιμοι γι’ αυτές». Την Παρασκευή, λίγες ώρες μετά την επιχείρηση αυτή, ο Ερντογάν, μιλώντας σε εκδήλωση του δικαστικού σώματος, έδινε ένα ξεκάθαρο και απειλητικό μήνυμα προς τις ΗΠΑ: «Χθες βράδυ πραγματοποιήσαμε τις επιχειρήσεις μας στο Ιράκ, στο Σιντζάρ, στο Καρατσόκ και το Μαχμούρ, που αποτελούν μόνιμη απειλή για τα σύνορά μας. Θα σταματήσουμε εκεί; Οχι, θα ακολουθήσουν κι άλλες επιχειρήσεις. Οπου υπάρχει απειλή για μας, θα πάρει την απάντησή της. Αυτές οι τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως και να ’χει, θα εξολοθρευτούν… Στη βόρεια Συρία οι ΗΠΑ έχουν 22 στρατιωτικές βάσεις. Στέλνουν όπλα, εξοπλισμό και πυρομαχικά, που καταλήγουν στο PKK, στο PYD και το YPG».

Συνεχίζοντας ο Ερντογάν είπε: «Η Ιεράπολη / Μένπετζ είναι ένα μέρος που κατοικείται σε ποσοστό 85%-90% από Αραβες. Ομως έχει παραχωρηθεί εξ ολοκλήρου στον έλεγχο των τρομοκρατικών οργανώσεων. Είπαν ότι θα εκκενώσουν την περιοχή από αυτούς, όμως δεν τους έχουν διώξει. Τώρα τους λέμε ότι, αφού δεν τους βγάζετε εσείς, εμείς θα εισβάλουμε στην Ιεράπολη / Μένπετζ, για να το κάνουμε εμείς. Το δηλώνω ανοιχτά, η Τουρκία έχασε πολύ χρόνο περιμένοντας να πραγματοποιήσει την επιχείρηση ανατολικά του Ευφράτη εναντίον των τρομοκρατών. Από τούδε και στο εξής δεν μας έχει μείνει άλλη υπομονή».

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις δηλώσεις που αφορούν την προετοιμασία της επιχείρησης ανατολικά του Ευφράτη, για την οποία ο Τούρκος υπουργός Αμυνας στην ουσία μας είπε ότι ξεκίνησε το βράδυ της Πέμπτης με την αεροπορική επιχείρηση στο Καρατσόκ και το Μαχμούρ, που βρίσκονται στο έδαφος του Ιράκ.
Οσον αφορά τη στάση των ΗΠΑ, έχουμε την επίσκεψη που έκανε εκτάκτως στην Αγκυρα ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Συρία, ο πρέσβης Τζέφρεϊ, στις 8 Δεκεμβρίου, όταν άρχισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας στοιχεία για την επικείμενη επιχείρηση των ΤΕΔ ανατολικά του Ευφράτη. Στην εν λόγω επίσκεψη, ο Τζέφρεϊ, αφού άκουσε από το στόμα του Χουλουσί Ακάρ και του συμβούλου του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν για άλλη μία φορά τη δεδηλωμένη αποφασιστικότητα της Τουρκίας να υλοποιήσει την επιχείρηση παρά τις προειδοποιήσεις της Ουάσινγκτον, φέρεται ότι είπε στους Τούρκους αξιωματούχους: «Αν οποιαδήποτε χώρα επιχειρήσει να κάνει μονομερείς ενέργειες στη βόρεια Συρία, αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τους στρατιώτες μας που βρίσκονται εκεί. Πιο πριν έγινε μια ανάλογη ενέργεια στην περιοχή της Ντερ εζ Ζορ*. Κι εμείς χρησιμοποιήσαμε το δικαίωμα στην αυτοάμυνα και απαντήσαμε. Οι ΗΠΑ επιχειρούν στην περιοχή εναντίον του Ισλαμικού Κράτους από κοινού με τις Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (οι δυνάμεις του PYD/YPG αποτελούν τη ραχοκοκαλιά τους). Αυτό γίνεται ανατολικά του Ευφράτη, στην Ντερ εζ Ζορ αλλά και στη Ράκα».

Να έλθουμε τώρα στο ζουμί της υπόθεσης: Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει επισήμως και σε κάθε τόνο ότι οι Κούρδοι της Συρίας, και συγκεκριμένα οι δυνάμεις του PYD/YPG, αποτελούν στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ και ότι είναι απαραίτητοι στην αντιμετώπιση του Ι.Κ. Μάλιστα, αυτές τις μέρες είναι σε εξέλιξη κοινή επιχείρηση Κούρδων και Αμερικανών στην κάτω κοιλάδα του Ευφράτη, όπου τα τελευταία προπύργια των τζιχαντιστών. Επίσης, οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει με τον πιο επίσημο τρόπο ότι θα ιδρύσουν αριθμό φυλακίων-παρατηρητηρίων κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας – Συρίας, τα οποία θα διασφαλίζουν ότι δεν πρόκειται να διεισδύσει κανείς στην τουρκική πλευρά και να απειλήσει την Τουρκία.

Αρα γίνεται φανερός ο στόχος των ΗΠΑ να ιδρύσουν ένα αυτόνομο κουρδικό κράτος στη βόρεια Συρία, το οποίο θα αποτελεί μείζονα απειλή για την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας, εξ ου και οι απειλές Ερντογάν και η μεγάλη κόντρα με τις ΗΠΑ. Το τεράστιας σημασίας ζήτημα για τον Ελληνισμό, την Κύπρο και την Ελλάδα, είναι το εξής: Αν τελικά η Τουρκία κάνει πράξη τις απειλές και επιτεθεί σε έναν σύμμαχο των ΗΠΑ, με τον οποίο μάλιστα την ίδια στιγμή ο αμερικανικός στρατός διεξάγει κοινές επιχειρήσεις, τότε εξάγεται το συμπέρασμα ότι η Τουρκία δεν έχει ανάγκη πλέον το πράσινο φως που έως τώρα γνωρίζαμε ότι άναβε από πλευράς Ουάσινγκτον κάθε φορά που είχαμε ελληνοτουρκική κρίση, από την εισβολή στην Κύπρο έως σήμερα.

Αυτή η διαπίστωση πρέπει να απασχολήσει σοβαρά τους εγκεφάλους του ελληνικού ΥΠΕΞ, του ΥΠΕΘΑ και των λοιπών αρμόδιων υπηρεσιών, ειδικά τώρα που είναι σε εξέλιξη ο στρατηγικός διάλογος Ελλάδος – ΗΠΑ.
Θα επανέλθουμε στο θέμα, το οποίο θεωρούμε ότι για περισσότερο από έναν λόγους είναι ίσως το σοβαρότερο από όλα όσα είναι σε εξέλιξη και απαιτεί να δείξουμε προσοχή και σοβαρότητα.

* Στις 7 Φεβρουαρίου 2018 μια μονάδα Ρώσων και Ουκρανών μισθοφόρων, ενεργώντας για λογαριασμό Ρώσου ολιγάρχη, ιδιοκτήτη πετρελαϊκής εταιρίας, επιχείρησε να προελάσει ανατολικά του Ευφράτη, από Χισάμ, για να καταλάβει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Conoco, τις οποίες κατέχουν Κούρδοι και Αμερικανοί, διαχειριζόμενοι την παραγωγή. Τότε οι ΗΠΑ ειδοποίησαν τη Ρωσία και επιτέθηκαν εναντίον των μισθοφόρων, με αποτέλεσμα να έχουμε πάνω από 400 νεκρούς και τραυματίες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στη Ρωσία με μεταγωγικά αεροσκάφη.
Αυτή την επίθεση εννοεί ο Τζέφρεϊ, όταν αναφέρεται στο δικαίωμα της αυτοάμυνας.

Comments


Δημοφιλέστερα

To Top