Επιστήμες

Μην κάνετε αυτή την κίνηση: Πετάξτε το ποτήρι με το νερό από το κομοδίνο σας

Από συνήθεια πολλοί από εμάς αφήνουμε ένα ποτήρι με νερό στο κομοδίνο δίπλα από το κρεβάτι μας, όταν πέφτουμε για ύπνο το βράδυ, στην περίπτωση που διψάσουμε το βράδυ.

Η πρακτική αυτή όμως είναι λάθος για τους εξής λόγους:

Το νερό σε αυτή την περίπτωση έχει μια “περίεργη”, γεύση, παρόλο που δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη μικροβίων καθώς σε αντίθεση με τις τροφές, δεν περιέχει σάκχαρα, ή πρωτεΐνες για να αναπτυχθούν.

Ωστόσο, το νερό που έχει μείνει σε ένα ποτήρι για ώρες είναι πιο πιθανό να έχει συλλέξει σωματίδια σκόνης και βακτήρια από τον αέρα του δωματίου, ιδίως αν αυτό δεν αερίζεται επαρκώς.

Επίσης, σύμφωνα με το iatropedia.gr, όταν είναι εκτεθειμένο στον αέρα, απορροφά διοξείδιο του άνθρακα, ένα μικρό μέρος του οποίου μετατρέπεται σε ανθρακικό οξύ. Με άλλα λόγια, αυτό σημαίνει ότι όταν το νερό εκτίθεται στον αέρα για πολλή ώρα είναι πιθανό να υποστεί αλλαγή στη χημική του δομή.

Το ανθρακικό οξύ μετατρέπεται σε ανθρακικό ή διττανθρακικό οξύ, όταν απελευθερώνει ένα ή δύο πρωτόνια, κάτι που με τη σειρά του αλλάζει το pH του νερού. Η αλλαγή αυτή επηρεάζει επίσης τη γεύση του.

Αν και όλα αυτά δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι το νερό που μένει στο ποτήρι στο κομοδίνο σας όλη τη νύχτα είναι ακατάλληλο, αποτελούν σίγουρα κάτι που αξίζει να σκεφτείτε, λόγω του γεγονότος ότι έχει συλλέξει πολλή σκόνη και βακτήρια.

Έτσι, την επόμενη που θα διψάσετε κατά τη διάρκεια της νύχτας, ή μόλις ξυπνήσετε, κάντε τον κόπο να πάτε μέχρι την κουζίνα και να πιείτε φρέσκο τρεχούμενο νερό από την βρύση, ή, ακόμα καλύτερα, εμφιαλωμένο.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top