Επιστήμες

Νέο σκάνδαλο με καρκινογόνα φάρμακα! Ποια ανακαλούνται

Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εντόπισε εταιρεία παρασκευής γενόσημων φαρμάκων που είχε διαθέσει στην αγορά σκευάσματα για την πίεση τα οποία περιείχαν την ουσία βαλσαρτάνη (valsartan), με  ίχνη Ν-νιτροζοδιαιθυλαμίνης (NDEA), που είναι καρκινογόνα.

Τα ανακληθέντα φάρμακα αποτελούν μέρος μιας μεγάλης κατηγορίας ουσιών που ονομάζονται αναστολείς των υποδοχέων της αγγειοτασίνης ΙΙ και διευρύνουν ή χαλαρώνουν τα αιμοφόρα αγγεία, στοχεύοντας στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Η φαρμακευτική εταιρεία παραγωγής γενοσήμων φαρμάκων Mylan Pharmaceuticals ανακοίνωσε ότι  ανακαλεί τρία ευρέως συνταγογραφούμενα σκευάσματά της για την αρτηριακή πίεση καθώς θορυβημένος από το συμβάν,  ο  αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) διερευνά πως τα ακατάλληλα φάρμακα με την καρκινογόνο ουσία ενώ εντοπίστηκαν έγκαιρα σε εργοστάσιο στην Κίνα, έφτασαν στην γραμμή παραγωγής και στους τελικούς καταναλωτές. Είχε μεσολαβήσει και έρευνα σε δεύτερο εργοστάσιο στην Ινδία για την ίδια ουσία.

Η Μylan Pharmaceuticals ανακάλεσε 104 παρτίδες τριών φαρμάκων:

χάπια βαλσαρτάνης

χάπια συνδυασμού βαλσαρτάνης και αμλοδιπίνης και

χάπια συνδυασμού βαλσαρτάνης και υδροχλωροθειαζίδης

Η αμλοδιπίνη και η υδροχλωροθειαζίδη σε αυτόνομη μορφή δεν υπόκεινται στην ανάκληση.

Τα εργοστάσια που παράγουν φάρμακα στο εξωτερικό υπόκεινται σε επιθεώρηση από το FDA. Τα εν λόγω εργοστάσια που προμηθεύουν τα μολυσμένα φάρμακα έχουν τοποθετηθεί σε προσωρινή “λίστα συναγερμού”, ενώ άρχισε ήδη έρευνα για την υπόθεση.

Η εταιρεία Mylan δήλωσε ότι οι ασθενείς θα πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό ή τον φαρμακοποιό τους προτού σταματήσουν το φάρμακο που χρησιμοποιούν.

Comments


Δημοφιλέστερα

To Top