Πολιτική

Οργή της Αθήνας για τις προκλητικές δηλώσεις Ζάεφ – Πως απαντά το Μαξίμου για την «μακεδονική γλώσσα»

Επιστολή στο Μάθιου Νίμιτς θα αποστείλει η κυβέρνηση προκειμένου να διαμαρτυρηθεί τις επόμενες ώρες. Μέσα στην επιστολή θα αναφέρεται η ενόχληση της ελληνικής πλευράς για τις δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ καθώς διπλωματικοί κύκλοι αναφέρουν ότι τέτοιου είδους δηλώσεις δεν βοηθούν να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών στην Ελλάδα. Δεν αποκλείεται μέσα στην ημέρα να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ.

Το θέμα θεωρείται βέβαιο ότι θα θέσει αύριο ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος στον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Ο κ. Κατρούγκαλος αναμένεται να θέσει το θέμα και σε άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος έστειλε μήνυμα στον Ζόραν Ζάεφ αναφέροντας ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχθούμε αυθαίρετες ερμηνείες της συμφωνίας των Πρεσπών. Κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Σλοβενίας Μπόρουτ Πάχορ, ο Προκόπης Παυλόπουλος διεμήνυσε ξεκάθαρα προς την ηγεσία της ΠΓΔΜ ότι «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους» και πρόσθεσε ότι «είμαστε εδώ, αλλά δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις σε τέτοια ζητήματα». Κατέστησε, επίσης, σαφές ότι «αν και όταν έλθει η ώρα της κύρωσης αυτής, δεν πρόκειται κατ’ ουδένα τρόπο να δεχθούμε αυθαίρετες -και πολύ περισσότερο αλυτρωτικές- ερμηνείες της Συνθήκης των Πρεσπών, από την πλευρά της ΠΓΔΜ».

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι «μόνον όταν τελειώσει οριστικά όλη αυτή η διαδικασία και αφού διαπιστωθεί ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις, για τις οποίες μίλησα προηγουμένως, τότε είναι δυνατό να υπάρξει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ καθώς και οιαδήποτε έναρξη συζητήσεων, σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση». Όπως σημείωσε, «μόνο τότε είναι δυνατό να οριστικοποιηθεί και το περιεχόμενο της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και να έρθει προς κύρωση στην Βουλή των Ελλήνων».

Comments


Δημοφιλέστερα

To Top