Ελλάδα

Πήγαν να «αρπαχτούν» στο ΣτΕ για τη συμφωνία των Πρεσπών!

Μέσα σε κλίμα αντεγκλήσεων, συζητήθηκαν στο ΣτΕ οι προσφυγές συλλόγων της Μακεδονίας οι οποίες στρέφονται κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι προσφεύγοντες ζητούν την ακύρωσή της με βασικό επιχείρημα ότι η επίμαχη συμφωνία είναι αντίθετη με την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας και δεν μπορεί να κυρωθεί από τη Βουλή, γιατί δεν έχει λαϊκό έρεισμα. Μάλιστα, οι δικηγόροι των Σωματείων, απευθυνόμενοι στους συμβούλους της Επικρατείας σημείωσαν ότι πρόκειται για τη σημαντικότερη υπόθεση που έχουν χειριστεί στη ζωή τους και ότι είναι οι μοναδικοί που μπορούν να αποκαταστήσουν τα κακώς κείμενα.

Οι συνήγοροι του Δημοσίου υποστήριξαν ότι η επίμαχη συμφωνία είναι κυβερνητική πράξη και ως εκ τούτου δεν μπορεί να περάσει από τον έλεγχο του ΣτΕ.

Ειδικότερα είπαν ότι οι πράξεις που εκδίδονται σε σχέση με τις διεθνείς συμβάσεις δεν υπόκεινται στον έλεγχο του Συμβουλίου της Επικρατείας και δεν προβλέπεται δημοψήφισμα.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας υπήρξε μάλιστα και μικρή ένταση όταν μέσα στην κατάμεστη αίθουσα οι παραβρισκόμενοι χειροκρότησαν την αγόρευση μιας εκ των συνηγόρων.

Η πρόεδρος της ολομέλειας διέκοψε την διαδικασία λέγοντας ότι θα εκκενώσει την αίθουσα.

Η ολομέλεια του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου θα εκδώσει την απόφασή της σε λίγους μήνες.

Comments


Δημοφιλέστερα

To Top