Διεθνή

Παραλήρημα Ράμα: «Σειρά δολοφονιών Αλβανών στην Ελλάδα»

Παραμονές του 40ήμερου μνημόσυνου του Κωνσταντίνου Κατσίφα, το καθεστώς Ράμα, κατηγορεί την Ελλάδα για διωγμούς και δολοφονίες Αλβανών, για να πάρει σκληρή απάντηση από το ελληνικό ΥΠΕΞ ότι οι γενικεύσεις που επιχειρεί είναι «απαράδεκτες».

Μετά τη δολοφονία του 18χρονου Αλβανού, Μάριο Ισάκου, που βρέθηκε νεκρός στην Καβάλα, Ελλάδα, ήρθε η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Αλβανίας, γράφει αλβανικό δημοσίευμα.

Το αλβανικό ΥΠΕΞ εκφράζει την ανησυχία του για σειρά δολοφονιών Αλβανών στην Ελλάδα τις τελευταίες δύο εβδομάδες και συγχρόνως στέκεται αλληλέγγυο στις οικογένειες τους.

Η ανακοίνωση των Τιράνων έρχεται μετά το φόνο Αλβανού στην Κέρκυρα που αποδίδεται σε δράστη που φέρεται να σχετίζεται με τη Χρυσή Αυγή, αλλά και τον θάνατο νεαρού Αλβανού που βρέθηκε νεκρός από πυροβολισμό σε πολυκατοικία της Καβάλας.

Για την υπόθεση αυτή ομολόγησε ωστόσο την εμπλοκή του 18χρονος αλβανικής καταγωγής, φίλος του θύματος, ο οποίος έκανε λόγο για εκπυρσοκρότηση του όπλου του από ατύχημα.

Οργισμένη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ Αλβανίας

«Το υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει με έντονο τρόπο τον εξτρεμισμό και το μίσος που συνοδεύουν αυτά τα γεγονότα στη γειτονική χώρα και καλεί τις ελληνικές αρχές να καταδικάσουν και να σταματήσουν τυχόν προσπάθειες της Χρυσής Αυγής ή άλλων εξτρεμιστικών κινημάτων να παραβιάζουν την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια των Αλβανών που εργάζονται και συνεισφέρουν στη γειτονική χώρα».

Το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών ενημερώθηκε μέσω της πρεσβείας στην Αθήνα, χθες το βράδυ, στις 4/12/2018 στην περιοχή της Καβάλας βρέθηκε το άψυχο σώμα του Αλβανού υπηκόου Μάριου Ισάκου που γεννήθηκε στις 31/7/2000 στην Καστοριά, Ελλάδα.

Το ΥΠΕΞ εκφράζει τη βαθιά του λύπη για την απώλεια ζωής του νεαρού Αλβανού και εκφράζει τα πιο θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του και στους συγγενείς του.

Η πρεσβεία της Αλβανίας στην Αθήνα βρίσκεται σε επαφή με την οικογένεια του αποθανόντος για την παροχή της απαραίτητης βοήθειας.

Αυτή είναι η τέταρτη δολοφονία Αλβανού πολίτη τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην Ελλάδα, λέει το δημοσίευμα.

Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου σχετικά με την ανακοίνωση των Τιράνων, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, δήλωσε ότι οι ελληνικές αρχές διερεύνησαν όπως έπρεπε τις επίμαχες υποθέσεις.

Κάλεσε δε τις αλβανικές αρχές να «επιδείξουν υπευθυνότητα»

«Η Ελλάδα είναι μία ευρωπαϊκή χώρα, όπου το Κράτος Δικαίου λειτουργεί αποτελεσματικά. Οι αρμόδιες Αρχές επιλήφθηκαν άμεσα των υποθέσεων που αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας, οι οποίες διερευνήθηκαν και ήδη εξιχνιάστηκαν, ως αναφέρεται άλλωστε και σε σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας» δήλωσε ο κ. Γεννηματάς.

«Η αποφασιστικότητα των Ελληνικών Αρχών να πατάξουν το έγκλημα σε κάθε μορφή του είναι δεδομένη. Ομοίως επαναλαμβάνουμε την αυτονόητη καταδίκη μας σε κάθε μορφή βίας και ρατσισμού, που μπορεί να κοστίσει και ανθρώπινες ζωές».

Οι γενικεύσεις που επιχειρεί το αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών συνδέοντας διαφορετικές ποινικές υποθέσεις και αποδίδοντάς αυτές σε «ακήρυκτη εκστρατεία μίσους και βίας», δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και είναι απαράδεκτες.

Αναμένοντας το τελικό πόρισμα για το θάνατο του Έλληνα πολίτη, Κωνσταντίνου Κατσίφα, από πυρά των αλβανικών δυνάμεων ασφαλείας, καλούμε το Υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος χώρας να επιδείξει υπευθυνότητα καθώς και την απαιτούμενη από τις περιστάσεις ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση» κατέληξε.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top