Επιστήμες

Σάλος! Η Johnson & Johnson γνώριζε ότι το ταλκ της περιείχε αμίαντο!

Μολονότι η J&J δεσπόζει στην αγορά σκόνης ταλκ εδώ και περισσότερα από 100 χρόνια, σύμφωνα  εκτενή έρευνα  που βασίστηκε σε υπομνήματα, εσωτερικές αναφορές και  εμπιστευτικά έγγραφα, στελέχη της  γνώριζαν εδώ και 47 χρόνια  ότι τα προϊόντα της περιείχαν μικρή ποσότητα αμίαντου!

Το θέμα ανέδειξε το πρακτορείο Reuters, αποδεικνύοντας ότι η εταιρεία είχε δόλο παραπλανούσε και εξέθετε σε κίνδυνο τους καταναλωτές από το 1971 αφού το  Baby Powder περιείχε από τότε την καρκινόνο ουσία.

Η εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με περισσότερες από 10.000 αγωγές, από καταναλωτές που υποστηρίζουν ότι τα προϊόντα Baby Powder και Shower to Shower προκαλούν καρκίνο των ωοθηκών.

Τα προϊόντα αυτά κατηγορούνται επίσης ότι προκαλούν μεσοθηλίωμα, έναν σπάνιο και θανατηφόρο τύπο καρκίνου που συχνά ξεκινά από τον υπεζωκότα ή το περιτόναιο.

Προβληματίζει το γεγονός ότι η εταιρία  είχε παραγγείλει και πληρώσει για μελέτες για το προιόν της ( Baby Powder ) αλλά χρημάτισε  κάποιον για να… επαναδιατυπώσει το άρθρο που παρουσίαζε τα ευρήματα σε ένα επιστημονικό περιοδικό.

Απαντώντας στην έρευνα του πρακτορείου, η J&J εξέδωσε ανακοίνωση τονίζοντας ότι «οποιαδήποτε υπόνοια» ότι γνώριζε ή έκρυβε πληροφορίες για την ασφάλεια του ταλκ «είναι ψευδής».

«Πρόκειται για μια εσκεμμένη προσπάθεια να ξεχαστεί το γεγονός ότι χιλιάδες ανεξάρτητα τεστ αποδεικνύουν ότι το ταλκ μας δεν περιέχει αμίαντο, ούτε προκαλεί καρκίνο», σημείωσε ο Έρνι Νιούβιτς, ο αντιπρόεδρος της, σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Σύμφωνα με το Reuters, το 1976 η J&J διαβεβαίωσε την υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ότι δεν εντοπίστηκε αμίαντος «σε κανένα δείγμα» του ταλκ που είχε παραχθεί από τον Δεκέμβριο του 1972 μέχρι τον Οκτώβριο του 1973. Όμως τουλάχιστον τρεις εξετάσεις από τρία διαφορετικά εργαστήρια, μεταξύ 1972-75, βρήκαν αμίαντο στο ταλκ.

Ήδη, η μετοχή του αμερικανικού κολοσσού Johnson & Johnson υποχώρησε άνω του 10%  και πιθανότατα θα καταγράψει τη μεγαλύτερη πτώση της τα τελευτία 16 χρόνια, μετά τη δημοσίευση μιας έρευνας του πρακτορείου.

Comments


Δημοφιλέστερα

To Top