Πολιτική

Η απάντηση Τσίπρα σε Ζάεφ για το «Μακεδονία του Αιγαίου»

«Τα Βαλκάνια γέννησαν πολέμους στο παρελθόν, όραμα μας πρέπει να είναι να αποτελούν από δω και στο εξής όχι την πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης, αλλά την περιοχή εκείνη που θα δώσει μια νέα δυναμική και πνοή στο όνομα της ενότητας των λαών της Ευρώπης», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντησή του με τον Σλοβένο Πρόεδρο Μπόρουτ Πάχορ, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή τη συνάντηση, απαντώντας στα όσα είπε περί «Μακεδονία του Αιγαίου» ο Ζόραν Ζάεφ, χαρακτήρισε σημαντική τη Συμφωνία των Πρεσπών και δήλωσε ευτυχής που η ΠΓΔΜ προχωρά τη Συνταγματική Αναθεώρηση και αλλάζουν τη συνταγματική τους ονομασία σε “Βόρεια Μακεδονία”.

Το γεγονός πως όταν κυρωθεί η Συνθήκη των Πρεσπών η ΠΓΔΜ θα ονομάζεται “Βόρεια Μακεδονία” είναι εξαιρετικά σημαντικό για τον ελληνικό λαό, είπε ο πρωθυπουργός καθώς, σημείωσε, «η Μακεδονία πέρα από μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας, περιφέρεια της Ελλάδας, είναι και ένα κομμάτι σημαντικό της αρχαίας ελληνικής ιστορίας κι αυτό αναγνωρίζεται πλήρως σε αυτή τη συμφωνία, κάτι το οποίο μας δημιουργεί την αίσθηση ότι έχουμε μια ισορροπημένη συμφωνία και για τις δυο πλευρές».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «στα Βαλκάνια επίσης η Ελλάδα ανακτά την πρωτοβουλία των κινήσεων μέσα από σημαντικές πρωτοβουλίες συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες αλλά και μέσα από μια σημαντική συμφωνία που υπογράψαμε το 2018 με την ΠΓΔΜ».

Είπε ότι είναι πολύ σημαντικό και δήλωσε ευτυχής που βλέπει ότι οι γείτονές μας προχωρούν γοργά τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης του Συντάγματος τους, όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών και αλλάζουν τη συνταγματική τους ονομασία. «Πράγμα που σημαίνει ότι και εσείς και η Σλοβενία, που είναι μια από τις χώρες που αναγνωρίζουν τους γείτονες μας με τη συνταγματική τους ονομασία δηλαδή ως “Μακεδονία”, από δω και στο εξής θα την αναγνωρίζετε και θα την ονομάζετε “Βόρεια Μακεδονία’», υπογράμμισε.

Κατά το διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο πρωθυπουργός καλωσόρισε στην Ελλάδα τον Πρόεδρο της Σλοβενίας, «μιας φίλης χώρας με την οποία συνεργαζόμαστε στενά σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Χαρακτήρισε τον κ. Παχόρ «φίλο της Ελλάδας και πολιτικό που στην καριέρα του έχει αγωνιστεί για την ευρωπαϊκή ιδέα», σημειώνοντας ότι «αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί η Ευρώπη, το κοινό μας σπίτι αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ακόμα ότι «η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί στενά και με τις Σλοβενία και με όλες τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, με στόχο να βάλουμε ένα σημαντικό λιθαράκι για τη σταθερότητα στην περιοχή, ένα σημαντικό λιθαράκι στην προοπτική της σταθερότητας στην Ευρώπη συνολικά».

Comments


Δημοφιλέστερα

To Top