Διεθνή

Όταν έκλαψε η Μέρκελ – Συγκίνηση στο συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών (ΒΙΝΤΕΟ)

Μ’ ένα παρατεταμένο χειροκρότημα που διήρκεσε περίπου δέκα λεπτά (!) και περιλάμβανε ένα σύντομο encore οι σύνεδροι της CDU αποχαιρέτισαν όρθιοι την Άνγκελα Μέρκελ από την ηγεσία του κόμματος.

«Τώρα είναι η ώρα να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο», είπε εμφανώς συγκινημένη και συγκρατώντας με κόπο τα δάκρυα η Μέρκελ στο τέλος της ιστορικής της ομιλίας που σηματοδοτεί την έναρξη της εξόδου της από την πολιτική κονίστρα. «Σήμερα, αυτή την ώρα, αυτή τη στιγμή μ’ έχει κατακλύσει το αίσθημα της ευγνωμοσύνης. Ήταν μεγάλη η χαρά μου, ήταν τιμή για μένα. Σας ευχαριστώ!», είπε ενώ δονούσε την αίθουσα του συνεδρίου στο Αμβούργο ο ήχος των χειροκροτημάτων.

Αν και ετοιμάζεται να παραδώσει τη σκυτάλη της ηγεσίας της CDU, η Μέρκελ δεν άφησε καμία αμφιβολία ότι προτίθεται να εξαντλήσει τη θητεία της στην καγκελαρία. «Δεν χρειάζομαι ηγετικό πόστο για να παραμείνω συνδεδεμένη με το κόμμα μου – άλλωστε είμαι ακόμη καγκελάριος», τόνισε.

Υπογράμμισε δε ότι οι Χριστιανοδημοκράτες καλούνται σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, να υπερασπιστούν τις φιλελεύθερες αξίες και τον γερμανικό τρόπο ζωής τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών της χώρας. Το σημερινό συνέδριο αφορά στη διασφάλιση ότι η CDU θα συνεχίσει να διεκδικεί την καγκελαρία, όπως έκανε στη διάρκεια της μεταπολεμικής ιστορίας της χώρας, είπε.

Παράλληλα προσπάθησε να υποβαθμίσει την ιστορική σημασία της εκλογής νέας ηγεσίας, τονίζοντας ότι το κόμμα ήταν πάντα υπεράνω προσώπων. Ενώ υπενθύμισε τη δύσκολη θέση στην οποία βρισκόταν η CDU λόγω του σκανδάλου των «μαύρων ταμείων» όταν εκείνη ανέλαβε το 2000. «Η CDU μας είναι διαφορετική απ’ ό,τι ήταν το 2000 κι αυτό είναι καλό», είπε, προσθέτοντας ότι το κόμμα δεν μπορεί να ζει στο παρελθόν, αλλά πρέπει να στρέψει το βλέμμα του στο μέλλον.

Πάνω από 18 χρόνια βρισκόταν στο τιμόνι των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών η Άνγκελα Μέρκελ και από την έκβαση της ψηφοφορίας θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό αν θα αποχωρήσει πρόωρα και από την καγκελαρία ή θα ολοκληρώσει τη θητεία της το 2021.

H αναμέτρηση είναι ανοικτή μεταξύ των τριών βασικών υποψηφίων, του 63χρονου συντηρητικού επιχειρηματία και αντιπάλου της καγκελαρίου Φρίντριχ Μέρτς, της εκλεκτής της, της 56χρονης κεντρώας Ανεγκρέτ Κραμπ Κάρενμπάουερ και του 38χρονου συντηρητικού υπουργού Υγείας Γιενς Σπαν, που έχει πολύ μικρές πιθανότητες επικράτησης.

Η μυστική ψηφοφορία των 1.001 συνέδρων έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει γύρω στις 15:00 (τοπική ώρα) και αν κανείς εκ των υποψηφίων δεν εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία από τον πρώτο γύρο, θα ακολουθήσει δεύτερος μεταξύ των δύο πρώτων.

Comments


Δημοφιλέστερα

To Top