Πολιτική

Τα 4 «ήμαρτον» του Αλέξη στον Πούτιν στα Τσαρικά “χαστούκια” για απελάσεις Ρώσων διπλωματών και Συμφωνία των Πρεσπών

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντησή του με τον Πούτιν να θέλησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σχετικά με την μεγάλη διπλωματική κρίση που ξέσπασε με τη Ρωσία μετά τις ανεξήγητες απελάσεις των Ρώσων διπλωματών, ωστόσο ο Ρώσος πρόεδρος διόλου φάνηκε να συγκινείται από τις «ικεσίες» του Ελληνα Πρωθυπουργού σχετικά με τρία ακόμα κορυφαία ζητήματα από τα οποία εξαρτάται η επιβίωση της κυβέρνησής του.

Το μεγάλο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, οι S-400 στην Τουρκία, και η όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή των ΗΠΑ σε Ελλάδα και Κύπρο, ήταν τα ζητήματα για τα οποία ο Τσίπρας κατέφθασε στο Κρεμλίνο ζητώντας ταπεινά την συγκατάθεση του μεγάλου τσάρου.

Ωστόσο το πρώτο «χαστούκι», ήρθε από τον Ρώσο πρόεδρο με τον χαρακτηρισμό ως «σαχλαμάρες» για τα περί συνωμοσιών της Μόσχας σε βάρος της Ελλάδας» αναφορικά με τις απελάσεις από την Ελλάδα των Ρώσων διπλωματών.
«Ηταν μια μαύρη σελίδα» σημείωσε με νόημα ο Βλαντιμίρ Πούτιν δίνοντας «άφεση» στον Ελληνα Πρωθυπουργό.

Ωστόσο, ψυχρή και απαξιωτική ήταν η στάση του Πούτιν αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Από τα χείλη του δεν βγήκε λέξη σχετικά με το «μπλόκο» που προτίθεται να κάνει η Ρωσία στη Συμφωνία των Πρεσπών, στέλνοντάς τη στο συμβούλιο του ΟΗΕ, παρά την αγωνιώδη προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να πάρει ένα έστω θετικό σήμα. Αντίθετα, όπως ομολόγησε ο Αλέξης Τσίπρας, «απολογήθηκε» στον Ρώσο πρόεδρο γιατί επιμένει τόσο στην Συμφωνία λέγοντας ότι αυτή «λύνει δίκαια το ονοματολογικό».
Ταυτόχρονα ο Ελληνας Πρωθυπουργός, παραδέχτηκε πως συζήτησε για τα εξοπλιστικά της Τουρκίας ζητώντας να μην παραδοθούν οι S-400 στην Αγκυρα καθώς η ΠΑ θα αντιμετωπίσει μεγάλο πρόβλημα.

«Συζητήσαμε εκτενώς για τις εξελίξεις στη Μεσόγειο αλλά και τον ενεργειακό χάρτη. Εξέφρασα στον πρόεδρο Πούτιν τις ανησυχίες μας για τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας κυρίως από τη στιγμή που επιμένει να διατηρεί το casus belli», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στην κοινή συνέντευξη που είχε με τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμιζε ξανά και ξανά τους ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας – Ρωσίας, όσο και την υποστήριξη που έδειξε στην Ρωσία έναντι της ΕΕ στην υπόθεση Σκριπάλ.

«Θέλουμε να οικοδομήσουμε διαχρονικά μια σταθερή αλλά και δυναμική σχέση, μια σχέση που μας έδωσε τη δυνατότητα να διατηρήσουμε τον διάλογο και τη συνεργασία μας ακόμα και όταν οι γεωπολιτικές εξελίξεις μας χώριζαν», επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργό, ζητώντας εναγωνίως την αποδοχή και επιβεβαίωση του Ρώσου προέδρου.

Την «κατανόηση» του Ρώσου προέδρου ζήτησε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας σχετικά με την έντονη παρουσία των ΗΠΑ σε Ελλάδα και Κύπρο λέγοντας πως «τα 3,5 χρόνια της σημερινής κυβέρνησης αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα είναι μια αξιόπιστη σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και ταυτόχρονα σταθερή και έντιμη συνεργάτης της Ρωσίας».

«Η Ελλάδα μπορεί να παίξει τον ρόλο «γέφυρας» ανάμεσα σε ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ρωσία», υποσχέθηκε τέλος ο Ελληνας Πρωθυπουργός.

Comments


Δημοφιλέστερα

To Top