Οικονομία

Εξαγορά μαμούθ στη βιομηχανία αντικαρκινικών φαρμάκων – Πόσο στοίχισε

Αμερικανική φαρμακευτική ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι συμφώνησε να εξαγοράσει επίσης αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας αντί περίπου 74 δισ. δολαρίων.

Πρόκειται για την Bristol-Myers Squibb Co που εξαγόρασε την Celgene Corp.

Σκοπός της Bristol-Myers είναι να δημιουργήσει ένα γιγαντιαίο όμιλο που θα συγκεντρώνει πολλά αντικαρκινογόνα σκευάσματα και να αντεπεξέλθει στον διαρκώς οξυνόμενο ανταγωνισμό στον τομέα της ανοσοθεραπείας και την «εξαιρετικά προσοδοφόρα αγορά της ογκολογίας εν γένει», όπως σημειώνει το Reuters.

Ήδη η εταιρεία έχει κάνει σημαντικά βήματα και θεωρείται πρωτοπόρα σε ό,τι αφορά την ανοσοθεραπεία με το ευπώλητο σκεύασμά της Yervoy και αργότερα με το Opdivo. Η ανταγωνιστική της Merck & Co’s, ωστόσο, κατάφερε να αποσπάσει αισθητό μερίδιο της αγοράς με το Keytruda που καταπολεμά τον καρκίνο του πνεύμονα.

Με την εξαγορά της Celgene η Bristol-Myers θα διαθέτει πλέον μια γκάμα 9 θεραπειών στον κλάδο της ογκολογίας, οι πωλήσεις των οποίων εκτιμάται ότι θα της αποφέρουν περισσότερα από 1 δισ. δολάρια ετησίως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή της μετοχής της έχασε το 38,6% της αξίας της το 2018, ενώ η μετοχή της Bristol-Meyers υποχώρησε κατά 15,2% καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top