Διεθνή

Πήρε ψηλά τον αμανέ ο Ερντογάν: Ζητά τη Συρία ως προτεκτοράτο

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δημοσίευσε ένα άρθρο με την υπογραφή του στους New York Times όπου ζητά να του παραχωρηθεί ως προτεκτοράτο η Συρία.

Ο Τούρκος πρόεδρος συκοφαντεί τους Κούρδους συμμάχους των ΗΠΑ και αλαζονικά ζητά να του παραχωρηθεί η Συρία, το αναφέρει να τεθεί «υπό την επίβλεψη της Τουρκίας».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έλαβε την ορθή απόφαση να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία, υποστηρίζει.

Η αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών, αναφέρει στο άρθρο που υπογράφει το Τούρκος πρόεδρος, θα πρέπει να σχεδιαστεί προσεκτικά, με τη συνεργασία των «σωστών εταίρων» ώστε να προστατευθούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ, της διεθνούς κοινότητας και του συριακού λαού, επισημαίνει ο Ερντογάν.

Και η Τουρκία, η χώρα με τον μεγαλύτερο στρατό στους κόλπους του ΝΑΤΟ, είναι η μοναδική που έχει τη δυνατότητα να εκτελέσει αυτό το έργο, πρόσθεσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος γράφει επίσης ότι η Άγκυρα παραμένει δεσμευμένη στον αγώνα της κατά του Ισλαμικού Κράτους και «άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων» στη Συρία.

«Το δηλώνω ξανά: δεν θα υπάρξει νίκη για τους τρομοκράτες. Η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει αυτό που πρέπει για να διασφαλίσει τη δική της ασφάλεια και την ευημερία της διεθνούς κοινότητας».

Το πρώτο βήμα, μετά την ήττα του Ισλαμικού Κράτους, πρέπει να είναι η συγκρότηση μιας «δύναμης σταθεροποίησης», λέει ο Ερντογάν, στην οποία θα μετέχουν μαχητές από όλο το φάσμα της συριακής κοινωνίας, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα που μπορεί να συνεργαστεί τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με τη Ρωσία στη Συρία.

Αναφερόμενος στους Κούρδους της Συρίας, κατηγόρησε τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) ότι στρατολογούσαν παιδιά-στρατιώτες.

Υποσχέθηκε ότι μετά την αποχώρηση των Αμερικάνων θα ολοκληρωθεί μια «εντατική διαδικασία» για την επανένωση αυτών των παιδιών με τις οικογένειές τους ενώ όλοι οι μαχητές που δεν έχουν διασυνδέσεις με «τρομοκρατικές οργανώσεις» θα ενταχθούν στη νέα δύναμη σταθεροποίησης.

«Η διασφάλιση επαρκούς πολιτικής εκπροσώπησης για όλες τις κοινότητες είναι άλλη μια προτεραιότητα.

»Υπό την επίβλεψη της Τουρκίας, τα συριακά εδάφη που είναι υπό τον έλεγχο των YPG ή του αποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους θα κυβερνώνται από εκλεγμένα λαϊκά συμβούλια», πρόσθεσε.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top