Διεθνή

«Τρίζουν» τα θεμέλια της Ορθοδοξίας! Ο Βαρθολομαίος υπέγραψε την αυτοκεφαλία της ουκρανικής εκκλησίας – Πιο κοντά το σχίσμα με τη Μόσχα

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπέγραψε σήμερα στον πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου τον Τόμο για την αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας!

Η είδηση πως ο πατριάρχης Βαρθολομαίος υπέγραψε τον Τόμο για την αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας μεταδόθηκε άμεσα από τα διεθνή πρακτορεία καθώς το ζήτημα έχει προκαλέσει την σφοδρή αντίδραση της Μόσχας.

Στην Κωνσταντινούπολη για τον σκοπό αυτό βρίσκεται και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Ποροσένκο επικεφαλής μεγάλης αντιπροσωπείας πολιτικών και κληρικών.

«Είναι μεγάλη τιμή για μένα και όλους τους Ουκρανούς η συμμετοχή μου μαζί με τον μητροπολίτη Επιφάνιο στην πολυαναναμενόμενη τελετή. Προσερχόμαστε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με λόγια ειλικρινούς εκτίμησης από τον ουκρανικό λαό για την ιστορική απόφαση», ανέφερε σε μήνυμά του ο Ποροσένκο.

Ο τόμος της αυτοκεφαλίας θα παραδοθεί την Κυριακή στον μητροπολίτη Κιέβου και πρώτο προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας κ. Επιφάνιο, σε τελετή που θα λάβει χώρα με Συλλείτουργο στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι για την ημέρα των Θεοφανείων και την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στον Κεράτιο Κόλπο.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, στην πρωτοχρονιάτικη θεία λειτουργία, είχε χαρακτηρίσει τη χορήγηση αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Εκκλησία ως το σημαντικότερο γεγονός για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ολόκληρη την Ορθοδοξία το 2018. «Αποκλειστικός σκοπός των προσπαθειών μας ήταν να επανέλθει η κανονικότητα στην Εκκλησία της Ουκρανίας», πρόσθεσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Η Μόσχα έχει κατηγορήσει τον πατριάρχη για “νομιμοποίηση του σχίσματος” της Ουκρανικής Εκκλησίας, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να λέει ανοιχτά ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης προχωρεί στην κίνηση αυτή μετά από οικονομικά ανταλλάγματα.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top