Πολιτική

Άνοιξε μέτωπα η επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία

Στο «πόδι» η συνάντηση με Ερντογάν και… τουριστική η βόλτα στην Κωνσταντινούπολη – Δημιούργησαν «Γκρίζες ζώνες» σε όλα τα θέματα

Ασάφεια, ούτε καν δημιουργική, για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ασάφεια και για τις συνομιλίες με την Τουρκία για θέματα ασφαλείας στην Κύπρο. Για μία ακόμη φορά ο πρωθυπουργός υποτίμησε τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, στα οποία θα έπρεπε να έχει βελτιωθεί, καθώς κατέχει και αυτό το χαρτοφυλάκιο από την ημέρα της παραίτησης Κοτζιά.

Δέχθηκε ακόμη και την επικήρυξη των Οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, ενώ ήταν στον δρόμο για την Άγκυρα. Και όλα αυτά με την Τουρκία να συνεχίζει τις παραβιάσεις των Αιγαίο και την πρακτική δέσμευσης μεγάλων περιοχών για ασκήσεις και έρευνες.

«Φάουλ» και στο θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, το οποίο παρότι συνιστά υποχρέωση της Τουρκίας έναντι της ΕΕ, ο Ερντογάν το συνέδεσε με τους μουφτήδες της Θράκης. «Δεν αποτελεί αντικείμενο διμερούς διαπραγμάτευσης η αυτόβουλη υποχρέωση των κυβερνήσεων να υπερασπίζουν τις διεκδικήσεις των μειονοτήτων σε κάθε χώρα ξεχωριστά» είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Θέλω να πιστεύω ότι είμαστε κοντά στην ημέρα που θα λειτουργήσει ξανά η Θεολογική Σχολή της Χάλκης».

Μετά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Λευκό Παλάτι και την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη, η αίσθηση που κυριαρχεί είναι πως το ταξίδι οργανώθηκε πρόχειρα, κυρίως επειδή το ήθελε ο Τούρκος πρόεδρος, που έχει μπροστά του εκλογές.

Στην Κωνσταντινούπολη ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε την Αγία Σοφία, όπου δήλωσε χαρούμενος γιατί βρέθηκε σε έναν τόσο ιστορικό μέρος και συναντήθηκε με εκπροσώπους της ελληνικής Ομογένειας, του Συλλόγου Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων (ΣΥΡΚΙ), διευθυντές σχολείων, λυκειάρχες και κοινοτικούς παράγοντες.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός είπε πως γνωρίζει τα προβλήματα των ρωμαίικων κοινοτήτων, επισήμανε τον αποδεκατισμό που υπέστη η ελληνική Ομογένεια στην Κωνσταντινούπολη, ενώ αναγνώρισε και τη συνεισφορά της στην πορεία του Ελληνισμού.

Ακόμη παρακολούθησε τη θεία λειτουργία στον ιερό ναό της Αγίας Τριάδας χοροστατούντος του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και μετέβη στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Συνοδεία του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας και νυν προέδρου της Εθνοσυνέλευσης Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, ξεναγήθηκε και στο παλάτι Ντομά Μπαχτσέ, το οποίο λειτουργεί πλέον ως μουσείο.

Δημοφιλέστερα

To Top