Πολιτική

Μοσκοβισί στη Βουλή: Να μην παρασυρθεί το Μέγαρο Μαξίμου από την προεκλογική περίοδο

Ο Πιερ Μοσκοβισί έκανε λόγο για «εμπόδια» που πρέπει να αρθούν για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ – «Η δουλειά σας δεν έχει ολοκληρωθεί αλλά πρέπει»

Για «εμπόδια» που πρέπει να ξεπεραστούν και «απόσταση» που πρέπει να καλυφθεί ώστε να εκταμιευτεί η δόση του 1 δις ευρώ στο ερχόμενο Eurogroup της 11ης Μαρτίου μίλησε ο Πιέρ Μοσκοβισί στην ελληνική βουλή επικεντρώνοντας κυρίως την ομιλία του στον τρόπο που η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει τα «κόκκινα» δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ο ίδιος δε κάλεσε το Μέγαρο Μαξίμου να μην παρασυρθεί από την προεκλογική περίοδο και εγκαταλείψει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

«Υπάρχουν ανισορροπίες όπως η υψηλή ανεργία και τα «κόκκινα δάνεια» στο τραπεζικό σύστημα» είπε ο Επίτροπος Οικονομίας ενώ απαριθμώντας ορισμένες μεταρρυθμίσεις που έχει ολοκληρώσει η ελληνική κυβέρνηση πρόσθεσε: «Η δουλειά σας δεν έχει ολοκληρωθεί. Πρέπει να ολοκληρωθεί. Συζητάμε με τον κ. Τσακαλώτο και πρέπει να ληφθούν υποχρεώσεις ώστε τα προαπαιτούμενα του 2018 να ολοκληρωθούν. Στην πρώτη ομάδα είναι οι περιπτώσεις που έχουμε σαφή εικόνα για το τι πρέπει να γίνει. Μέχρι την επόμενη συνάντηση μετά το Eurogroup της 11ης Μαρτίου πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί. Υπάρχει η φορολογική μεταρρύθμιση. Πρέπει να δούμε την συμφωνία με τις τράπεζες για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Πρέπει να εργαστούμε πάνω σε αυτό. Συζήτησα με τον κ. Τσακαλώτο για να υπάρξει θετική εξέλιξη στο Eurogroup για να εκταμιευτεί η δόση. Δεν νομίζω ότι το εμπόδιο είναι ανυπέρβλητο. Θεωρώ ότι είναι εφικτή η συμφωνία στο επόμενο eurogroup».

«Επιμένω στο νόμο για προστασία πρώτης κατοικίας. Έχει γίνει σημαντική πρόοδος. Θέλουμε το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας να είναι απόλυτα προστατευμένο. Οι συζητήσεις μας είναι πολύ θετικές και επίσης πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τα κριτήρια ώστε όσοι επωφελούνται από το νόμο να είναι όσοι πραγματικά πρέπει να προστατευτούν και κανείς άλλος. Να δουλέψουμε μαζί και μπορούμε εως την 11 Μαρτίου να βρούμε τα μέσα για να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup. Η συμφωνία είναι σημαντική γιατί θα δοθεί 1 δις ευρώ και θα σταλεί μήνυμα θετικό προς τις αγορές ότι η Ελλάδα θέλει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις» είπε ο ίδιος.

Αναφορικά με τις ευρωεκλογές σημείωσε: «Εύχομαι σε αυτή την προεκλογική περίοδο – θα ήθελα αυτή η περίοδος – να μην κάνει τους υπεύθυνους να χάσουν τους στόχους τους. Δηλαδή την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων. Ενδεχομένως αυτή η ατζέντα να μην βρίσκει όλους σύμφωνους όμως πρέπει να εξασφαλίσουμε μια σταθερή οικονομία για το καλό όλων».

Κατά την έναρξη της τοποθέτησή του υποστήριξε ότι η Ελλάδα επέστρεψε στην κανονικότητα και αποτελεί πλέον μέλος της ευρωζώνης όπως όλα τα άλλα για να προσθέσει όμως στην συνέχεια «μπορεί η Ελλάδα να έχει βγει από τα μνημόνια μεν αλλά την παρακολουθούμε μέσα από τα προγράμματα εποπτείας . Ο ρόλος της επιτροπής είναι να συγκεκριμενοποιηθούν τα προαπαιτούμενα μέτρα που είναι απαραίτητα για μια χώρα. Το ίδιο και για την Ελλάδα».

«Πρέπει δούμε μακροπρόθεσμα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και τα εν δυνάμει εμπόδια στην ανάπτυξή της. Η έκθεση της επιτροπής συμπεραίνει και δεν είναι έκπληξη αυτό πως υπάρχουν θέματα που πρέπει να λυθούν και να αντιμετωπιστούν άμεσα. Είναι τα αντίστοιχα που κάναμε σε Κύπρο και Πορτογαλία. Αντικειμενικά όμως τα πράγματα δεν είναι ανησυχητικά» σημείωσε ο ίδιος.

Δημοφιλέστερα

To Top