Διεθνή

«Θερίζει» η ιλαρά στις Φιλιππίνες: 70 νεκροί μετά από «εκστρατείες φόβου» κατά των εμβολίων

Η πλειοψηφία των θυμάτων είναι μικρά παιδιά που δεν είχαν εμβολιαστεί

Μια φονική επιδημία ιλαράς απειλεί τα μικρά παιδιά – και όχι μόνο – στις Φιλιππίνες, με τη χώρα να μετρά ήδη 70 νεκρούς μόνο τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με τον Guardian, τον Ιανουάριο υπήρχαν 4.302 καταγεγραμμένα κρούσματα ιλαράς στις Φιλιππίνες, αριθμός μεγαλύτερος κατά 122% συγκριτικά με την ίδια περίοδο την προηγούμενη χρονιά.

Η επιδημία ιλαράς αποδίδεται από τα διεθνή ΜΜΕ στις «εκστρατείες φόβου» κατά των εμβολίων, οι οποίες δυστυχώς κερδίζουν έδαφος σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το υπουργείο Υγείας έχει σημάνει «κόκκινο συναγερμό», τόσο για την πρωτεύουσα Μανίλα, όσο και για τις επαρχίες Λουζόν και Βισάγιας, όπου τα περιστατικά είναι πολύ περισσότερα συγκριτικά με πέρυσι.

«Το νόημα του συναγερμού είναι να εντατικοποιηθεί η παρακολούθηση των νέων κρουσμάτων και να ενημερωθούν οι μητέρες και οι κηδεμόνες ώστε να βρίσκονται σε επιφυλακή» ανέφερε στη σχετική του ανακοίνωση ο σε ανακοίνωση ο υπουργός Υγείας.

Η ιλαρά είναι μια εξαιρετικά μολυσματική ιογενής ασθένεια, που μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές ή ακόμα και θάνατο. Όπως γνωρίζουμε, προκειμένου να επιτευχθεί «ανοσία αγέλης» (εκτενής ανοσία του πληθυσμού), θα πρέπει το επίπεδο εμβολιασμού στην κοινότητα να ξεπερνά το 95%. Στις Φιλιππίνες ωστόσο, το επίπεδο αυτό δεν ξεπερνά το 55%, σύμφωνα με στοιχεία της Unicef.

Το τρομακτικό αυτό ποσοστό είναι κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από πέρυσι, γεγονός που αποδίδεται σε ένα σκάνδαλο που ξέσπασε το 2018 γύρω από τα εμβόλια για τον δάγκειο πυρετό. Το Dengvaxia (τετρασθενές εμβόλιο για τον δάγκειο πυρετό) είχε χορηγηθεί σε μαθητές σε όλη τη χώρα και υπήρχαν καταγγελίες ότι εξέθετε τα παιδιά σε κίνδυνο να κολλήσουν μια πιο σοβαρή μορφή της ασθένειας. Παρότι υπήρξαν αναφορές για κάποιους θανάτους, δεν αποδείχτηκε ποτέ ότι σχετίζονταν πράγματικ με τον εμβολιασμό.

Δημοφιλέστερα

To Top