Οικονομία

Το σχέδιο για «ξεμπλοκάρισμα» δεσμευμένων λογαριασμών

Στόχος η ενεργοποίηση του μέτρου το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαρτίου

Θέμα ημερών θεωρείται πλέον η κατάθεση στην Βουλή τροπολογίας από τα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας, για την ενεργοποίηση του κλιμακωτού ακατάσχετου λογαριασμού, για οφειλέτες με δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς από την εφορία.

Στόχος είναι η ενεργοποίηση του μέτρου το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαρτίου (με την έκδοση της σχετικής ερμηνευτικής εγκυκλίου). Όπως έχει γράψει κατ’ επανάληψη εδώ και σχεδόν έναν χρόνο το newmoney.gr, η ΑΑΔΕ προωθεί το σχέδιο τη μερικής και σταδιακής αποδέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών στους οποίους έχει επιβληθεί κατάσχεση από την εφορία εξαιτίας ληξιπρόθεσμων οφειλών, υπό τον όρον ότι ο φορολογούμενος που ενταχθεί στη ρύθμιση θα την τηρεί.

Την ρύθμιση –ανάσα για χιλιάδες φορολογουμένους με δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς, προανήγγειλε από τον Απρίλιο του 2018 ήδη ο Διοικητής της ΑΑΔΕ κύριος Γ. Πιτσιλής. Στο πλαίσιο συνεδρίου εξήγησε ότι η ρύθμιση θα αφορά φορολογούμενους που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης των οφειλών τους και είναι συνεπείς, δηλαδή τηρούν κανονικά τη ρύθμιση και πληρώνουν κάθε μήνα τις δόσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κοινό σχέδιο ΑΑΔΕ και Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών θα προβλέπει τη μερική αποδέσμευση των λογαριασμών όσο τηρείται η ρύθμιση. Εξετάζεται το ενδεχόμενο για κάθε ποσό της ρύθμισης που θα πληρώνει ο φορολογούμενος – οφειλέτης να αποδεσμεύεται από τον λογαριασμό του το διπλάσιο, τριπλάσιο ή πολλαπλάσιο ποσό της μηνιαίας δόσης. Εάν για παράδειγμα η ληξιπρόθεσμη οφειλή είναι 5.000 ευρώ και η ρύθμιση σε 12 δόσεις, συνεπάγεται εξόφληση 416 ευρώ το μήνα, από τον δεσμευμένο λογαριασμό θα ξεμπλοκάρουν αρχικά 833 ή 1.248 ευρώ.

Δημοφιλέστερα

To Top