Οικονομία

Χοακίν Αλμούνια: Ο άνθρωπος που (δεν) είδε το Μνημόνιο να έρχεται, επιστρέψει ως αξιολογητής στην Ελλάδα

Ο Αλμούνια ως επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων από το 2004 έως το 2010 είδε από πολύ κοντά τη διαδικασία δημοσιονομικού εκτροχιασμού της Ελλάδας που οδήγησε στο Μνημόνιο

Τη θέση του ανεξάρτητου εκτιμητή της χρηματοοικονομικής βοήθειας του ESM προς την Ελλάδα απολαμβάνει από χθες ο Χοακίν Αλμούνια, ο άνθρωπος που ήταν επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων από το 2004 έως το 2010 και άρα είδε από πολύ κοντά τη διαδικασία δημοσιονομικού εκτροχιασμού της Ελλάδας που οδήγησε στο Μνημόνιο.

Στα χρόνια που ακολούθησαν ο Ισπανός πολιτικός επικρίθηκε γιατί αν και αρμόδιος δεν προειδοποίησε εγκαίρως για τους κινδύνους.

Νωρίτερα, όπως υπενθυμίζει η Καθημερινή, ήταν αυτός που είχε επιβλέψει την ένταξη της Ελλάδας στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος ως αποτέλεσμα της δημοσιονομικής απογραφής της κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και την έξοδό της από αυτήν.

Ο ίδιος έχει υποστηρίξει ότι τα περιθώρια παρεμβάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν μικρότερα εκείνη την εποχή και ότι είχε ζητήσει τη λήψη μέτρων από το 2008.

Παρόλα αυτά η ανακοίνωσή του από τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο και τον διευθυντή του ου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ έγινε μετά βαΐων και κλάδων.

«Η διαδικασία προσαρμογής στην Ελλάδα ήταν πιο δύσκολη και παρατεταμένη σε σχέση με άλλες χώρες της ευρωζώνης. Αναμένεται να πραγματοποιηθεί μια εκτενής ανεξάρτητη εκτίμηση. Η αποστολή του ανεξάρτητου εκτιμητή είναι να εξετάσει τη χρηματοοικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, με επίκεντρο το πρόγραμμα του ESM. Είμαι πολύ ικανοποιημένος που ο κ. Αλμούνια δέχτηκε. Εχει τις κατάλληλες ικανότητες και εμπειρία να διενεργήσει την ανεξάρτητη εκτίμηση», δήλωσε ο κ. Σεντένο.

Από την πλευρά του, ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε: «Χαιρετίζω το διορισμό του κ. Αλμούνια ως εκτιμητή. Η εκτεταμένη εμπειρία και γνώση του για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα καθώς και τις υποθέσεις της ΕΕ θα διασφαλίσει την αξιοπιστία της διαδικασίας».

Η αποστολή του κ. Αλμούνια αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα και το 3ο Μνημόνιο, ενώ πριν από δύο χρόνια είχε συνταχθεί έκθεση αποτίμησης της οικονομικής βοήθειας του EFSF και του ESM προς το σύνολο των χωρών που είχαν βρεθεί σε πρόγραμμα τα προηγούμενα χρόνια (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρος, Ισπανία). H πρώτη έκθεση είχε συνταχθεί από την Gertrude Tumpel-Gugerell (πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) και στην περίπτωση της Ελλάδας αφορούσε το 2ο Μνημόνιο.

Ο 70χρονος πρώην αντιπρόεδρος της Κομισιόν είναι σήμερα πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEPS) και επισκέπτης καθηγητής στη Σχολή Διεθνών Σπουδών του Παρισιού (PSIA). Διετέλεσε υπουργός Εργασίας και Δημόσιας Διοίκησης στη χώρα του, την Ισπανία, την περίοδο 1982-1991, ενώ ήταν επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας από το 1997 έως το 2000.

Δημοφιλέστερα

To Top