Διεθνή

Αεροπορικές εταιρείες κατά Boeing: Εκατοντάδες εκατ. η ζημία από την καθήλωση των 737 Max 8

Νομικές διαδικασίες για αποζημίωση ενδέχεται να κινήσουν οι εταιρείες – Κινδυνεύει με κατάρρευση η Boeing

Το ενδεχόμενο να κινηθούν νομικά και να αξιώσουν πολλές δεκάδες εκατ. δολάρια αποζημίωση από την Boeing εξετάζουν οι αεροπορικές εταιρείες, καθώς υπολογίζεται ότι η ζημία από την καθήλωση των 737 Max 8 μετά την τραγωδία στην Αιθιοπία, έχει ήδη ανέλθει σε εκατοντάδες εκατ. δολάρια, ενώ μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, αν παραταθεί ακόμα περισσότερο η καθήλωση στο έδαφος των αεροσκαφών.

Μεγάλες αεροπορικές εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη προειδοποίησαν την αμερικανική εταιρεία για τις τεράστιες απώλειες που έχουν υποστεί μετά την καθήλωση των αεροσκαφών 737 Μax 8 και την καθυστέρηση που παρατηρείται στην εξεύρεση λύσης για το ελαττωματικό λογισμικό που είχε ως αποτέλεσμα την πτώση του αεροσκάφους των Αιθιπικών Αερογραμμών και τον θάνατο δεκάδων επιβατών.

Πολλές πτήσεις ακυρώθηκαν, ενώ μεγάλος αριθμός πελατών ακύρωσαν τα εισιτήριά τους και επέλεξαν εταιρείες που χρησιμοποιούν πιο ασφαλή αεροσκάφη.

Οι αμερικανικές αερογραμμές ανακοίνωσαν ότι η καθήλωση των αεροσκαφών της Boeing στο έδαφος θα τους κοστίσει τουλάχιστον 350 εκατ. δολάρια, ενώ η εταιρεία Southwest Airlines ενημέρωσε ότι ήδη οι απώλειες που έχει, είναι της τάξης των 200 εκατ. δολαρίων.

Σύμφωνα με ειδικούς, οι αεροπορικές εταιρείες δεν έχουν καταλήξει σε μία κοινή γραμμή απέναντι στην Boeing, ενώ η τελευταία έχει ήδη υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά στη φήμη και στην αξιοπιστία της.

Οι Νορβηγικές γραμμές, που διέθεταν 18 Boeing 737 Max 8, υπολογίζουν τις απώλειές τους όταν θα αποκαθηλωθούν τα αεροσκάφη από το έδαφος, στα 58 εκατ. δολάρια. Η γερμανική TUI, υπολογίζει τις απώλειες στα 3 εκατ. ευρώ την εβδομάδα, ενώ η ζημία υπολογίζεται στα 300 εκατ. ευρώ, αν τα 15 737 Max 8 που διαθέτει, παραμείνουν καθηλωμένα έως τον Σεπτέμβριο.

Δημοφιλέστερα

To Top