Πολιτική

Αναστασιάδης: Η έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό αφήνει την ελπίδα ζωντανή

Η εμμονή των Τουρκοκυπρίων σε δογματικές θέσεις δεν συμβάλλει σε αυτό που επιδιώκουμε, τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Μέσα από την έκθεσή του για το Κυπριακό, ο ΓΓ του ΟΗΕ αφήνει ακόμα την ελπίδα, ανέφερε το μεσημέρι ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θέλει να ενισχύσει αυτήν την ελπίδα μέσα από πρωτοβουλίες προς τη θετική πλευρά.

Ο Νίκος Αναστασιάδης σχολιάζοντας πληροφορίες για πρωτοβουλία της ειδικής απεσταλμένης για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, ανέφερε πως η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ ομιλεί αφ’ εαυτής. «Ως εκ τούτου τα οποιαδήποτε σχόλια δεν νομίζω ότι συμβάλλουν στην προσπάθεια για μια θετική προοπτική. Συνεπώς, δεν θέλω να κάνω τα οποιαδήποτε σχόλια».

Ερωτηθείς για την κ. Λουτ, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε ότι «είναι μια ικανοτάτη εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, η οποία προσπαθεί να βρει κοινό έδαφος, έτσι ώστε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, κάτι που ήταν και παραμένει η δική μας επιδίωξη».

Κληθείς να αναφέρει αν η κ.Λουτ υπέβαλε κάποια πρόταση που απορρίφθηκε, τόνισε πως δεν θα σχολιάσει οτιδήποτε το οποίο δεν αναφέρεται στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ.

Απαντώντας στο κατά πόσο η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ αφήνει ελπίδες, ο Νίκος Αναστασιάδης είπε πως «αφήνει, μέσα από την έκθεσή του, ακόμα την ελπίδα ζωντανή» και πρόσθεσε «εμείς θέλουμε αυτή την ελπίδα να την ενισχύσουμε».

«Είναι για αυτό που παίρνω κάποιες πρωτοβουλίες προς τη θετική πλευρά, έτσι ώστε να δημιουργηθούν τα απαραίτητα εκείνα στοιχεία, προκειμένου να επαναρχίσει ένας δημιουργικός διάλογος», συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα υπογράμμισε πως «επιτέλους, πρέπει να κατανοήσουμε ότι οι δογματικές θέσεις και η μη μετακίνηση από θέσεις που ενοχλούν τη μια κοινότητα, και θα είμαι πιο σαφής, δηλαδή η εμμονή των Τουρκοκυπρίων σε κάτι το οποίο είναι πρωτόγνωρο ανά το παγκόσμιο, να έχουν τον καθοριστικό ρόλο στη διακυβέρνηση του τόπου, μέσα από τη θετική τους ψήφο, δεν συμβάλλει εις αυτό που επιδιώκουμε».

«Δεν αρνήθηκα ποτέ τη θετική ψήφο αν αυτή θα ενασκείται για προστασία των συμφερόντων της τουρκοκυπριακής κοινότητας και αυτό είναι η πραγματική απάντηση στην αποδοχή ή μη της πολιτικής ισότητας», κατέληξε στις δηλώσεις του ο Κύπριος Πρόεδρος.

Δημοφιλέστερα

To Top