Πολιτική

Εκπρόσωποι ναυπηγοεπισκευαστικών επιχειρήσεων ενημέρωσαν τον Χατζηδάκη για το Πέραμα

Του παρουσίασαν τα προβλήματα, που απασχολούν τον κλάδο, και παρουσίασαν απόψεις αναφορικά με τις σχέσεις, που διαμορφώνονται μεταξύ ναυπηγοεπισκευαστικών επιχειρήσεων και ΟΛΠ

Επίσκεψη στον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη πραγματοποίησαν πριν από λίγες ημέρες εκπρόσωπο από τον  Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Ναυπηγικής Βιομηχανίας και την Ένωση Μηχανουργών με στόχο την ενημέρωση για τα ζητήματα της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στο Πέραμα.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ναυπηγικής Βιομηχανίας κ. Βασίλης Κανακάκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Μηχανουργών κ. Φώτης Πράσινος και μέλη των ανωτέρω φορέων εξέθεσαν τα προβλήματα, που απασχολούν τον κλάδο και παρουσίασαν απόψεις αναφορικά με τις σχέσεις, που διαμορφώνονται μεταξύ ναυπηγοεπισκευαστικών επιχειρήσεων και ΟΛΠ.

Μεταξύ των ζητημάτων που συζητήθηκαν ήταν η πρόοδος των υποχρεωτικών επενδύσεων της COSCO και οι επιπτώσεις τους, τα κοστολόγια υπηρεσιών στις ναυπηγοεπισκευαστικές υποδομές, η προώθηση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού στο λιμάνι και η συντήρηση των υποδομών στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη αυτή τη στιγμή.

Όπως τονίστηκε «η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος (ΝΕΖ) κράτησε ζωντανές τις Ναυπηγοεπισκευαστικές Δραστηριότητες στη Χώρα, παρά τα γνωστά προβλήματα των Ελληνικών Ναυπηγείων. Ο ζωτικός χώρος άσκησης δραστηριοτήτων των επιχειρήσεών του κλάδου είναι οι Ναυπηγοεπισκευαστικές Υποδομές του ευρύτερου Πειραιά και κυρίως η Ναυπηγοεπισκευαστική Βάση Περάματος (ΝΕΒ). Οι εν λόγω Υποδομές αποτελούν συνέχεια των ελληνικών ναυπηγοεπισκευαστικών επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν επενδύσει εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ. Μόνο στο Επιχειρηματικό Πάρκο Σχιστού, που εξαρτά την ύπαρξή του από τη ΝΕΖ, έχουν επενδυθεί πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ. Ο ΟΛΠ οφείλει να συντηρεί, αναβαθμίζει και να διαθέτει με διαφάνεια τις Υποδομές στις επιχειρήσεις, ο ίδιος όμως δεν είναι χρήστης τους. Το σχήμα αυτό, που από πολλών δεκαετιών λειτουργεί αποδοτικά, προστατεύεται από τη Σύμβαση παραχώρησης του Λιμένα (Νόμος 4404/2016). Μέσω των ελληνικών επιχειρήσεών του κλάδου και των πολλών χιλιάδων εργαζομένων τους, τα οφέλη διαχέονται στις κοινωνίες του Πειραιά».

Δημοφιλέστερα

To Top