Ελλάδα

Εκτονώνεται η ένταση στα Διαβατά – Αποχωρούν σταδιακά οι μετανάστες

Ήδη αποχώρησε το πρώτο λεωφορείο – 300 μετανάστες έχουν εγγραφεί για να αποχωρήσουν –  Πεδίο μάχης ξανά τα Διαβατά με πετροπόλεμο, χημικά και συλλήψεις – «Το αργότερο έως αύριο το πρωί η εξομάλυνση της κατάστασης» δήλωσε στον ΘΕΜΑ 104.6 ο Δημήτρης Βίτσας  

Προς εκτόνωση  βαίνει η κατάσταση έξω από το κέντρο φιλοξενίας Διαβατών στη Θεσσαλονίκη, καθώς αποχωρούν σταδιακά οι πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν εισρεύσει στην περιοχή ανταποκρινόμενοι σε ένα ψευδές κάλεσμα από μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ήδη έχει αναχωρήσει το πρώτο ναυλωμένο λεωφορείο με 50 άτομα, ενώ περίπου 300 μετανάστες έχουν ήδη εγγραφεί για να αποχωρήσουν και περιμένουν τα λεωφορεία για να επιστρέψουν στις δομές όπου φιλοξενούνταν.

Νωρίτερα, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 και την Ματίνα Ηρειώτου, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κατάσταση στα Διαβατά θα έχει εξομαλυνθεί έως αύριο

«Ελπίζω ότι τις επόμενες ώρες αν όχι αύριο η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί», ανέφερε συγκεκριμένα.

Σύμφωνα με τον υπουργό οι πρόσφυγες «παραπλανήθηκαν από fake news που διακινήθηκαν κατά κύριο λόγο από διακινητές ανθρώπων».

«Διαφωνούμε ότι πρόκειται για νέα Ειδομένη. Βάλτε μια φωτογραφία του 2016 της Ειδομένης και μια φωτογραφία του 2019 από τα Διαβατά και θα φανεί η διαφορά. Εννοώ ότι είναι υπερβολή. Το βασικό είναι να μην αφήσουμε να γίνει νέα Ειδομένη», σημείωσε ο Δημήτρης Βίτσας.

Πεδίο μάχης για άλλη μία ημέρα τα Διαβατά

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκαν σήμερα για ακόμη μια φορά τα Διαβατά  με πρόσφυγες και μετανάστες να συγκρούονται με τις δυνάμεις των ΜΑΤ, προκειμένου να καταφέρουν να φτάσουν στην Ειδομένη.


Thestival.gr Επεισόδια στα Διαβατά

Ενώ νωρίτερα το πρωί είχαν αρχίσει να αποχωρούν με λεωφορεία οι πρώτοι πρόσφυγες και μετανάστες από την περιοχή, λίγο πριν τις δύο το μεσημέρι αναζοπυρώθηκε η ένταση στην περιοχή.

Πρόσφυγες και μετανάστες προσπάθησαν να σπάσουν τον φραγμό της αστυνομίας και να προχωρήσουν προς την Ειδομένη.


frax3


frax2


frax1


iacata

Η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση χημικών προκειμένου να οπισθοχωρήσουν, με τους μετανάστες να απαντούν πετώντας πέτρες και ανάβοντας φωτιές.

Παράλληλα, έγιναν και δύο συλλήψεις, με την πρώτη  την ώρα που βρίσκονταν σε εξέλιξη τα επεισόδια στον χώρο, ενώ το  δεύτερο άτομο, άνδρας ηλικίας περίπου 40 ετών, συνελήφθη εντός του κέντρου φιλοξενίας και εκτιμάται ότι ήταν ένας από τους υποκινητές των επεισοδίων.

Οι αστυνομικές αρχές, τέλος, προχώρησαν και στην προσαγωγή ενός ακόμη άντρα.


Πρόσφυγες Διαβατά - Voria.gr


Επεισόδια Διαβατά

Από τον πετροπόλεμο τραυματίστηκε στο κεφάλι σύμφωνα με πληροφορίες ένας φωτογράφος, καθώς και ένα μικρό παιδί στο μάτι.


fotografos

Οι πρόσφυγες ενωμένοι φώναζαν «open» αναφερόμενοι στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία.


Νέα προσπάθεια προσφύγων να πάνε προς τα σύνορα - Voria.gr

Δείτε φωτογραφίες από τη νέα ένταση στα Διαβατά diavata_mat_in


diavata_mat_in2


diavata_mat_in3


diavata_mat_in4


diavata_mat_in5


diavata_mat_in6


diavata_mat_in7


diavata_mat_in8


diavata_mat_in9


diavata_mat_in10


Δημοφιλέστερα

To Top