Διεθνή

Ερντογάν: Το πρόγραμμα για τα F-35 είναι καταδικασμένο να καταρρεύσει χωρίς την Τουρκία

Παραμένει η ένταση ανάμεσα σε ΗΠΑ-Τουρκία με αφορμή την επιμονή της Άγκυρας να αγοράσει τους ρωσικούς S-400 – Ο Ερντογάν προειδοποιεί την Ουάσινγκτον με κατάρρευση του σχεδίου για τα F-35

Συνεχής είναι η ένταση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία, λόγω της επιμονής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400, με αποτέλεσμα η Ουάσινγκτον να απειλεί με πάγωμα των F-35.

Μία ημέρα μετά την επικοινωνία του Ερντογάν με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Τούρκος πρόεδρος διαμήνυσε ότι «το έργο κατασκευής των F-35 είναι καταδικασμένο να καταρρεύσει χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας». Οι δηλώσεις έγιναν στη 14η Διεθνή Έκθεση Αμυντικής Βιομηχανίας IDEF’19 στο Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο TÜYAP στην Κωνσταντινούπολη.

Μάλιστα, ο Ερντογάν ανέφερε ότι η Τουρκία τυγχάνει άδικης αντιμετώπισης στο πρόγραμμα για τα F-35, ενώ πρόσθεσε ότι αυτοί που προσπαθούν να αποκλείσουν την Τουρκία από το πρόγραμμα δεν το έχουν σκεφτεί καλά. Σύμφωνα με τον Ερντογάν, η Άγκυρα παίρνει γρήγορα μέτρα για να αναπτύξει τα δικά της συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.

Η ένταση ανάμεσα σε Άγκυρα και Ουάσινγκτον συνεχίζεται. Την ίδια ώρα που η Τουρκία θέλει να αγοράσει τους S-400, παράλληλα είναι επίδοξος αγοραστής των F-35 και εταίρος στην παραγωγή τους. Ωστόσο, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η αγορά S-400 θα θέσει σε κίνδυνο η ασφάλεια των αεριωθουμένων F-35 της Lockheed Martin, καθώς οι Ρώσοι εμπειρογνώμονες θα αποκτήσουν βασικές γνώσεις για τις ευαίσθητες πληροφορίες που σχετίζονται με την τεχνολογία του πολεμικού αεροπλάνου.

Ωστόσο, η Τουρκία υποστηρίζει ότι οι S-400 δεν σχετίζονται με την ασφάλεια του ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ ή τους F-35 με οποιονδήποτε τρόπο. Παρά τα όσα υποστηρίζει η Άγκυρα, η Ουάσινγκτον έχει αποφασίσει να σταματήσει την παράδοση των στρατιωτικών μαχητικών.

Από την άλλη πλευρά, Ρωσία και Τουρκία έχουν ήδη συμφωνήσει την πώληση S-400 ύψους 2,5 δισ. δολαρίων, με την πρώτη παράδοση να είναι προγραμματισμένη για τον Ιούλιο του 2019.

Δημοφιλέστερα

To Top