Ελλάδα

«Κόψε τα μούσια»: Η «στοχευμένη» πρωταπριλιάτικη φάρσα της Κομισιόν για τα fake news

Η είδηση ότι στην χώρα μας επιβλήθηκε πρόστιμο για την αλλαγή της ώρας ήταν το πρωταπριλιάτικο της Κομισιόν, που είχε σκοπό να αναδείξει πόσο γρήγορα αναπαράγεται χωρίς φιλτράρισμα κάθε ψέμμα

Από το πρωί σήμερα κυκλοφορεί σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης και φυσικά στα κοινωνικά δίκτυα η είδηση ότι η Κομισιόν επέβαλε στην χώρα μας ένα τσουχτερό μάλιστα, πρόστιμο για την αλλαγή της ώρας.

Ο τίτλος ήταν αρκετά «πιασάρικος» και η είδηση μέσα σε λίγη ώρα αναπαράχθηκε από πολλές «ενημερωτικές» ιστοσελίδες, αλλά και δεκάδες λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα.

Επρόκειτο όμως για το πρωταπριλιάτικο αστείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη χώρα μας, που είχε σκοπό όχι μόνο… την πλάκα, αλλά και την ευαισθητοποίηση για το θέμα των fake news. Με hashtag #KopseTaMousia (κόψε τα μούσια), η καμπάνια έχει ήδη ξεκινήσει, όπως τονίζει η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα σε ανακοίνωσή της: «Η δράση “Κόψε τα μούσια –δες το καθαρό πρόσωπο της αλήθειας” έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες απέναντι στο φαινόμενο των fake news και της παραπληροφόρησης, τόσο σε μέσα ενημέρωσης όσο και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

«Η είδηση ήταν ψευδής και με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο ο κάθε ενδιαφερόμενος θα ανακάλυπτε ότι ενώ την περασμένη εβδομάδα το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε την πρόταση της Επιτροπής για τερματισμό της αλλαγής της ώρα, αυτό, δεν θα ισχύσει πριν το 2021 και κάθε χώρα θα αποφασίσει ποια ώρα θα διατηρήσει (θερινή ή χειμερινή)» τονίζει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και συμπληρώνει:

«Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα θέλησε με τον τρόπο αυτό να υπογραμμίσει την ανάγκη όλοι οι πολίτες να είναι προσεκτικοί (υποψιασμένοι) απέναντι στο φαινόμενο των fake news και της παραπληροφόρησης, ιδιαίτερα ενόψει του δημοσίου διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης στο δρόμο για τις Ευρωεκλογές και της προστασίας των δημοκρατικών τους δικαιωμάτων».

Η αποκάλυψη της «πρωταπριλιάτικης» είδησης στο κοινό έγινε στο πλαίσιο της ανοιχτής δράσης «Κόψε τα μούσια» στο σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα, η οποία προβλήθηκε ζωντανά στην ιστοσελίδα της Αντιπροσωπείας στο Facebook.

Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα δήλωσε :
«Είναι ο ευρωπαϊκός τρόπος και το δημοκρατικό μας καθήκον να μην επιτρέπουμε σε κανέναν να διαδίδει ψευδείς ειδήσεις και να εκμεταλλεύεται την ελευθερία του τύπου προς ίδιο όφελος και κυρίως, προς χειραγώγηση της δημοκρατίας μας στην Ευρώπη. Ως Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα δράσαμε “εναλλακτικά” για να αναδείξουμε το φαινόμενο αυτό που είναι μία από τις κεντρικές προκλήσεις της εποχής μας. Φυσικοί μας σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια ήταν δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι του ελληνικού τύπου, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά για τη συνεργασία».

Δημοφιλέστερα

To Top