Διεθνή

Πορτογαλία: Φόρος τιμής για τα 29 θύματα της τραγωδίας με το λεωφορείο

Η Πορτογαλία έχει κηρύξει τριήμερο πένθος για τα θύματα της τραγωδίας – Επισκέφθηκε τους τραυματίες ο πρόεδρος της χώρας – Κατατέθηκε στεφάνι στο σημείο του δυστυχήματος

Φόρο τιμής στη μνήμη των Γερμανών τουριστών που σκοτώθηκαν πριν από δύο ημέρες σε δυστύχημα με το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν, απέτισε η νήσος της Μαδέρας στην Πορτογαλία.

Ο πρόεδρος της χώρας,  Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα αφίχθη στο νησί το απόγευμα και μετέβη στην περιοχή όπου εκτυλίχθηκε η τραγωδία, στο χωριό Κανίσο, όπου κατέθεσε ένα στεφάνι από λουλούδια.

Πρέπει να δοθεί «προτεραιότητα στα συναισθήματα όσων επλήγησαν» επισήμανε, την ώρα που τα αίτια του δυστυχήματος παραμένουν άγνωστα.

Ο πρόεδρος, κατόπιν, επισκέφθηκε τραυματίες σε νοσοκομεία, προτού δώσει το παρόν αργά το απόγευμα στις τελετές που έγιναν στην πρεσβυτεριανή εκκλησία του Φουντσάλ και στη συνέχεια στον καθεδρικό ναό της πρωτεύουσας της αυτόνομης περιοχής.

«Σήμερα, προσευχόμαστε, καθώς οι επιζώντες και οι συγγενείς των θυμάτων έχουν όσο ποτέ άλλοτε ανάγκη από προσοχή και συμπαράσταση» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Γερμανίδα πάστορας Ίλσε Μπεράρντο.


Η στιγμή του δυστυχήματος με το λεωφορείο στην Πορτογαλια

Τριήμερο πένθος στην Πορτογαλία

Η Πορτογαλία έχει κηρύξει τρεις ημέρες εθνικού πένθους για τα θύματα της τραγωδίας.

Την Τετάρτη το βράδυ, έχοντας ξεκινήσει από το ξενοδοχείο τους για να πάνε να δειπνήσουν, 29 τουρίστες από τη Γερμανία βρήκαν τραγικό θάνατο, όταν το λευκό λεωφορείο τους βγήκε από τον δρόμο, ανατράπηκε και κατέληξε πεσμένο στο πλάι πάνω σε ένα οίκημα στην πλαγιά ενός λόφου.

Μεταξύ των θυμάτων 17 γυναίκες και 12 άνδρες, ηλικίας 40-60 ετών. Στο δυστύχημα τραυματίστηκαν επίσης 27 άνθρωποι: 25 Γερμανοί και 2 Πορτογάλοι, ο οδηγός κι ένας ξεναγός.

Οι πορτογαλικές και οι γερμανικές αρχές ανέλαβαν από κοινού να στηρίξουν τους διασωθέντες και να ταυτοποιήσουν τα θύματα.

«Έχουμε αναλάβει ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο: τον επαναπατρισμό των τραυματιών, την αναγνώριση των θυμάτων, την ενημέρωση των οικογενειών» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, που μετέβη χθες στη Μαδέρα, συνοδευόμενος από μια ομάδα γιατρών, ψυχολόγων και προξενικών αξιωματούχων.

Ένα αεροσκάφος, με το οποίο θα επαναπατριστούν τα θύματα, βρίσκεται «σε αναμονή» και θα χρησιμοποιηθεί «αμέσως μόλις καταστεί δυνατό να μεταφέρουμε τους τραυματίες στη Γερμανία», σημειώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο το γερμανικό ΥΠΕΞ.


21008093

Παραμένουν στο νοσοκομείο 16 τραυματίες

Σύμφωνα με πληροφορίες από το νοσοκομείο του Φουντσάλ, 16 τραυματίες, εκ των οποίων οι 14 Γερμανοί, παραμένουν υπό νοσηλεία.

«Η κατάσταση της υγείας τους είναι σταθερή» και δείχνει να βελτιώνεται, όμως η μεταφορά τους δεν θα γίνει πριν από το Σάββατο, διευκρίνισε ο αναπληρωτής διοικητής του νοσοκομείου Μιγκέλ Ρέις.

Σύμφωνα με Γερμανούς τουρίστες, που επέζησαν, ο οδηγός του μοιραίου λεωφορείου έχασε τον έλεγχο και νωρίτερα, σχεδόν μετά την αναχώρησή του.

«Πιστεύω ότι τα φρένα» είχαν πρόβλημα, περιέγραψε ένας εξ αυτών, ηλικίας περίπου 60 ετών.

Δημοφιλέστερα

To Top