Οικονομία

Taxisnet: Τα SOS της φετινής φορολογικής δήλωσης

Τα βασικά σημεία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων – Ποιοι μπορούν να λάβουν επιστροφή φόρου

Η εφαρμογή του Taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις άνοιξε φέτος πολύ νωρίτερα σε σχέση με ό,τι γινόταν τα τελευταία χρόνια, δίνοντας περισσότερο χρόνο στους φορολογούμενους και τους φοροτεχνικούς προκειμένου να εκπληρώσουν τη σημαντικότερη φορολογική υποχρέωση της χρονιάς.

Οι «παγίδες» της φορολογικής δήλωσης

Τα βασικά σημεία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων είναι  τα εξής:

– η προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων λήγει στις 30 Ιουνίου. Ανοικτό βέβαια είναι το ενδεχόμενο να δοθεί και φέτος μια παράταση έως τα τέλη Ιουλίου χωρίς, όμως, αλλαγή του ημερολογίου πληρωμής του φόρου εισοδήματος για όσους λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό.

– ο φόρος εισοδήματος θα πρέπει να πληρωθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, δηλαδή τον Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο χωρίς έκπτωση στην εφάπαξ εξόφληση του φόρου.

– οι φορολογούμενοι θα πρέπει, εκτός από τη βασική φόρμα της φορολογικής δήλωσης, δηλαδή το Ε1 να υποβάλλουν έως και δυο συνοδευτικά έντυπα, δηλαδή την αναλυτική κατάσταση ενοικίων (Ε2) και τα πληροφοριακά στοιχεία επιχειρηματικής δραστηριότητας (Ε3). Για όσους έχουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα ή ακίνητα οι συνοδευτικές φόρμες θα πρέπει να υποβληθούν πριν την υποβολή του Ε1

– τα έγγαμα ζευγάρια υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση (εκτός και αν έχει ένας ή και οι δυο σύζυγοι δηλώσει ότι επιθυμούν να υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση)

– κάθε σύζυγος θα λάβει φέτος ξεχωριστό εκκαθαριστικό σημείωμα και θα εισπράξει τη δική του επιστροφή φόρου ή θα πληρώσει το δικό του φόρο. 

Η φορολογική διοίκηση θα προχωρήσει και στην παροχή ηλεκτρονικής πληροφόρησης στους φορολογούμενους με βάση στοιχεία που αντλεί από τις τράπεζες αλλά και άλλες πηγές από:

– τα ακίνητα που διαθέτει και χρησιμοποιεί ο φορολογούμενος. Η άντληση των στοιχείων θα γίνει από τις δηλώσεις Ε9 των ιδιοκτητών

– τα οχήματα που διαθέτει κάθε φορολογούμενος. Η άντληση των στοιχείων γίνεται από το αρχείο οχημάτων της ΑΑΔΕ

– τους τόκους που εισέπραξε ο φορολογούμενος από καταθέσεις μαζί με τον φόρο που έχει παρακρατηθεί

Την ίδια ώρα, χιλιάδες φορολογούμενοι σπεύδουν να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση, προσδοκώντας να εισπράξουν την επιστροφή φόρου που δικαιούνται.

Δημοφιλέστερα

To Top