Ελλάδα

Το παράπονο των αρχαιολόγων μετά τον κεραυνό στην Ακρόπολη: Μακάρι να αντιδρούσαμε όπως οι Γάλλοι στη Notre Dame!

Ως λαός, δεν διαθέτουμε τη σύμπνοια που επέδειξαν πρόσφατα οι Γάλλοι μετά την καταστροφική φωτιά στην Παναγία των Παρισίων, επισημαίνει η Ελένη Μπάνου, Διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθήνας – «Μια φορά χτύπησε το τηλέφωνό μου κι αυτή από ισπανική εταιρεία», αποκαλύπτει

Το παράπονό της ότι, ως λαός, δεν διαθέτουμε τη σύμπνοια που επέδειξαν πρόσφατα οι Γάλλοι μετά το τραγικό περιστατικό της Notre Dame, εξέφρασε μιλώντας στον ΑΝΤ1 η Ελένη Μπάνου, Διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθήνας.

Ειδικότερα, η κυρία Μπάνου αναφέρεται στην έλλειψη προθυμίας των ελληνικών εταιρειών να προσφέρουν ανιδιοτελώς τη βοήθειά τους ώστε να «οχυρωθεί» καλύτερα το σημαντικό μνημείο της Ακρόπολης απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως η πρόσφατη καταιγίδα κατά την οποια τραυματίστηκαν τέσσερα άτομα.

Αναφέρει μάλιστα το παράδειγμα του «χειμάρρου» δωρεών από Γάλλους επιχειρηματίες μετά την καταστροφική φωτιά στην Παναγία των Παρισίων, για να τονίσει πόσο διαφορετική είναι η ελληνική αντιμετώπιση.

«Ως λαός δεν έχουμε την σύμπνοια την οποία είδαμε πάρα πολύ πρόσφατα με τους Γάλλους στη Νοτρ Νταμ. Θα ήθελα μετά το γεγονός αυτό να είχε χτυπήσει το τηλέφωνο του γραφείου μου από διάφορες εταιρείες και να μου λέγανε “Κυρία μπάνου είμαστε εδώ να σας βοηθήσουμε, είτε οικονομικά είτε σε πρακτικά θέματα”. Δεν έγινε αυτό. Αντίθετα εχθές τηλεφώνησε μια ισπανική εταιρεία. Το φαντάζεστε;», λέει χαρακτηριστικά η Έφορος.

Τα αλεξικέραυνα είχαν συντηρηθεί

Στον απόηχο του τραυματισμού τεσσάρων ατόμων από χτύπημα κεραυνού στην Ακρόπολη και των όσων ειπώθηκαν για τις ευθύνες του υπουργείου Πολιτισμού και της Εφορείας, η κυρία Μπάνου επέμεινε ότι τα αλεξικέραυνα είχαν συντηρηθεί και πως ό,τι συνέβη οφείλεται στη σφοδρότητα του φαινομένου.

«Ακούσαμε ένα τεράστιο μπαμ, σαν να έπεσε μια μεγάλη βόμβα και έσβησαν τα φώτα στην Ακρόπολη», λέει στην κάμερα του ANT1 περιγράφοντας το περιστατικό η κυρία Μπάνου. Ερωτηθείσα εάν τελικά το αλεξικέραυνο βοήθησε ή όχι, απαντά κατηγορηματικά: «Λειτούργησε πολύ καλά. Αν δεν λειτουργούσε θα είχαμε θρηνήσει θύματα και μνημεία. Για να μιλήσω ειδικά για το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς Ερέχθειο, θα είχε ολοσχερώς καταστραφεί».

«Φαίνεται ότι το συμβάν δεν οφείλεται σε ανθρώπινη αμέλεια αλλά σε αυτό που μας είπαν όλοι οι ειδικοί. Ότι συνέβη ό,τι συνέβη επειδή ήταν τόσο ισχυρό το φαινόμενο», εξηγεί η κυρία Μπάνου και προσθέτει, όσον αφορά την παλαιότητα των αλεξικέραυνων στην Ακρόπολη: «Αυτό που αντικαθίσταται δεν είναι ο ιστός του αλεξικέραυνου αλλά η κεφαλή. Οι κεφαλές ανανεώνονται πολύ τακτικά».

Μετά το περιστατικό, που προκάλεσε σάλο στην ελληνική κοινή γνώμη, το υπουργείο πολιτισμού ενημερώνει ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία τόσο με την ΕΜΥ όσο και με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Ωστόσο παραμένει το ερώτημα: Τι θα γίνεται κάθε φορά που θα υπάρχουν σύννεφα πάνω από την Ακρόπολη: Είναι δυνατόν να εκκενώνεται κάθε φορά το μνημείο όπως συνέβη την Πέμπτη;

Το υπουργείο εξετάζει πέρα από την αντικατάσταση του αλεξικέραυνου την επέκταση της αντικεραυνικής προστασίας στην Ακρόπολη με τουλάχιστον ακόμη ένα.


Το παράπονο των αρχαιολόγων μετά τον κεραυνό: Μακάρι να αντιδρούσαμε όπως οι Γάλλοι στη Notre Dame!

Δημοφιλέστερα

To Top