Ελλάδα

Ραγδαίες εξελίξεις: Το σχέδιο διαφυγής των 8 Τούρκων αξιωματικών από ΕΥΠ και CIA

Σχεδόν τρία χρόνια έχουν περάσει από το πρωινό της 16ης Ιουλίου του 2016, όταν οκτώ αξιωματικοί της τουρκικής αεροπορίας — την επομένη του αποτυχημένου πραξικοπήματος — κατέφυγαν στην Ελλάδα, ζητώντας πολιτικό άσυλο.

Κατόπιν μίας μαραθώνιας δικαστικής διαδικασίας, η οποία προσέλαβε πολιτικές και γεωπολιτικές διαστάσεις, ο Άρειος Πάγος απεφάνθη υπέρ του αιτήματος των Τούρκων αξιωματικών, οι οποίοι στη γειτονική χώρα κατηγορούνται ως τρομοκράτες και μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης του Φετχουλάχ Γκιουλέν.

Παρά το αίσιο τέλος της υπόθεσης — και σε αντίθεση με τις προσδοκίες των ίδιων — η «περιπέτεια» αυτή δεν έχει τελειώσει ακόμη. Και ο λόγος δεν είναι άλλος από την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να τους επικηρύξει με το ποσό των σχεδόν 700.000 ευρώ (4 εκατ. τουρκικές λίρες) —εξέλιξη, η οποία επέφερε τα πάνω — κάτω.

Σε καθεστώς «φρουρούμενης ελευθερίας»

Σύμφωνα με το Sputnik, οι Τούρκοι στρατιωτικοί εξακολουθούν να βρίσκονται σε καθεστώς «φρουρούμενης ελευθερίας», σε σπίτι εντός του ελλαδικού χώρου.

«Αν και τυπικά είναι ελεύθεροι να πάνε όπου θέλουν, ουσιαστικά δεν βγαίνουν από το σπίτι και είναι συνεχώς υπό αστυνομική προστασία», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Και τι κρύβεται από πίσω; Μα φυσικά, ο φόβος της… επικήρυξης, καθώς τόσο οι ίδιοι, όσο και οι ελληνικές αρχές ανησυχούν για το ενδεχόμενο να υπάρξει διαρροή πληροφοριών, με απώτερο στόχο την είσπραξη των 700.000 ευρώ.

Εν ολίγοις, οι οκτώ Τούρκοι παραμένουν σ” ένα καθεστώς εν είδει κατ” οίκον περιορισμού, φοβούμενοι τον κίνδυνο εκδήλωσης περιστατικών… «καρφώματος», ως αντάλλαγμα για το — ουκ ευκαταφρόνητο — ποσό της επικήρυξης.

Οι φόβοι για… εσωτερική διαρροή

Παρότι η ακριβής τοποθεσία, όπου διαμένουν, παραμένει άγνωστη — σύμφωνα με την ίδια πηγή — οι ελληνικές αρχές λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να μην υπάρξει οποιαδήποτε δημόσια πληροφόρηση σχετικά με τους «8».

Γι” αυτό τον λόγο, μάλιστα, υιοθετούνται μέτρα προστασίας, τα οποία αφορούν ακόμη και τους ίδιους αστυνομικούς, προκειμένου να αποφευχθεί μία «εσωτερική διαρροή».

Όσον αφορά τα έξοδα διαβίωσης των «8», αυτά εξακολουθούν να καλύπτονται εξ ολοκλήρου από το ελληνικό δημόσιο, δεδομένης της αδυναμίας των Τούρκων να εργαστούν και να βγάλουν τα προς το ζην.

Το σχέδιο διαφυγής σε ΗΠΑ ή Καναδά

Η πρόσφατη απόφαση του Άρειου Πάγου για την οριστική χορήγηση πολιτικού ασύλου, σκόρπισε — μία κατ” αρχήν αισιοδοξία — στους αξιωματικούς της τουρκικής αεροπορίας, κάτι το οποίο εντέλει, δεν επιβεβαιώθηκε από τις μετέπειτα εξελίξεις.

Αμέσως μετά τη δικαστική απόφαση, στόχο των ίδιων αλλά και των ελληνικών αρχών αποτελούσε η μετεγκατάσταση στις ΗΠΑ ή στον Καναδά, προκειμένου οι «8» να κάνουν μία νέα αρχή.

Ωστόσο, η αιφνιδιαστική κίνηση του Ερντογάν ανέστειλε επ” αόριστον το σχέδιο «διαφυγής» στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τους «8» να παραμένουν «εγκλωβισμένοι» στην Ελλάδα.

«Όσο είναι ο Ερντογάν στα πράγματα, δύσκολα θα γίνει κάτι τέτοιο» σπεύδει να συμπληρώσει η ανώνυμη πηγή.

Μάλιστα, η διέξοδος στις ΗΠΑ ή τον Καναδά φέρεται να είχε εξεταστεί από τις ελληνικές αρχές, από την πρώτη στιγμή, δηλαδή από το 2016 —επιθυμώντας να «ξεφορτωθούν» το βάρος της ευθύνης αλλά και να αποφύγουν νέες ατραπούς στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Αποκομμένοι από τις οικογένειές τους

Σε κάθε περίπτωση και πέραν του «εγκλωβισμού» στην Ελλάδα, οι «8» καλούνται να αντιμετωπίσουν και την απομόνωση από την ίδια τους την οικογένεια. Η επικοινωνία με τους συγγενείς είναι «ελεγχόμενη» και πραγματοποιείται αποκλειστικά μέσω διαδικτύου, για λόγους ασφαλείας.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την παραπάνω νομική πηγή, τα μέλη της οικογένειας των αξιωματικών υφίστανται μία σειρά διώξεων, καθώς έχουν απολυθεί από τις θέσεις εργασίας που διατηρούσαν — είτε δημοσίου, είτε ιδιωτικού τομέα — ενώ τους έχουν αφαιρεθεί και τα ταξιδιωτικά έγγραφα.

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα έχει επανειλημμένως ζητήσει την έκδοση των συγκεκριμένων αξιωματικών, οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή τόσο στην τρομοκρατική — κατά την Τουρκία — οργάνωση FETO, όσο και στο αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Μάλιστα, στις 5 Φεβρουαρίου του 2019, το υπουργείο Εσωτερικών της γειτονικής χώρας ανακοίνωσε την υπαγωγή των «8» στη λίστα των καταζητούμενων τρομοκρατών, επικηρύσσοντάς τους με το ποσό των 4 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (670.000 ευρώ).

Οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί κατέφυγαν στην Ελλάδα το πρωί της 16η Ιουλίου του 2016, καταθέτοντας αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου, το οποίο και έλαβαν έπειτα από μία μακρά δικαστική διαδικασία.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top