Διεθνή

Τον πήγαν στο δικαστήριο για να τον εμποδίσουν να κάνει σεξ με τη γυναίκα του

Το δικαίωμα ενός άνδρα να κάνει σεξ με τη σύζυγό του είναι θεμελιώδες, δήλωσε ένας Βρετανός δικαστής εχθές, προκαλώντας αντιδράσεις

Το δικαίωμα ενός άνδρα να κάνει σεξ με τη σύζυγό του είναι θεμελιώδες, δήλωσε ένας δικαστής στο πλαίσιο μιας νομικής υπόθεσης, που προσέλκυσε εχθές το ενδιαφέρον των βρετανικών ΜΜΕ.

Η δήλωση του δικαστή προκάλεσε αντιδράσεις, με πολλούς να θεωρούν ότι εκφράζει μισογυνισμό, υποτιμώντας την έννοια της συγκατάθεσης, χωρίς την οποία φυσικά δεν μπορεί να υπάρχει κανένα είδος σεξουαλικής επαφής.

Ο δικαστής, ονόματι Χέιντεν, έκανε το παραπάνω σχόλιο όταν του ζητήθηκε να εκδώσει δικαστική εντολή απαγορεύοντας σε έναν άνδρα να κάνει σεξ με την εδώ και 20 έτη σύζυγό του, επειδή μπορεί να μην είναι πλέον σε θέση να δώσει τη συγκατάθεσή της.

Η εν λόγω υπόθεση έφτασε πρόσφατα στο Δικαστήριο Προστασίας, το οποίο εξετάζει περιπτώσεις ατόμων που δεν είναι νοητικώς ικανά να αποφασίζουν τα ίδια για τη ζωή τους. Το αίτημα για τη δικαστική εντολή κατέθεσαν εργαζόμενοι σε κοινωνικές υπηρεσίες, όταν η κατάσταση της γυναίκας (που εμφανίζει μαθησιακές δυσκολίες) άρχισε να επιδεινώνεται.

Οι συγκεκριμένοι κοινωνικοί λειτουργοί πιστεύουν ότι, με βάση τις τελευταίες εξετάσεις της ασθενούς, υπάρχουν ενδείξεις ότι ίσως δεν είναι πλέον σε θέση να δίνει τη συγκατάθεσή της και να αποφασίζει έχοντας απολύτως σώας τας φρένας εάν θέλει να κάνει σεξ ή όχι με τον άνδρα της. Έτσι, κατά την άποψή τους πάντα, απαιτείται μια δικαστική εντολή που θα διασφαλίζει ότι η γυναίκα δεν θα πέσει θύμα βιασμού.

Στην προκαταρκτική ακρόαση για την υπόθεση, ο Δικαστής Χέιντεν πληροφορήθηκε ότι ο σύζυγος της ασθενούς ήταν διατεθειμένος να δώσει επίσημο όρκο ότι δεν θα επιχειρούσε στο εξής ποτέ ξανά να κάνει σεξ με τη σύζυγό του. Ωστόσο ο ίδιος θεώρησε ότι η υπόθεση θα έπρεπε να εξεταστεί σε βάθος, προτού ληφθεί κάποια απόφαση. «Δεν μπορώ να σκεφτώ ένα δικαίωμα πιο θεμελιώδες από εκείνο ενός συζύγου να κάνει έρωτα με τη γυναίκα του. Νομίζω ότι πρέπει να διερευνήσουμε σε βάθος το ζήτημα», είπε ο δικαστής, προκαλώντας αντιδράσεις.

Η βουλευτίνα των Εργατικών για το Μπρίστολ, Thangam Debbonaire, έγραψε σε tweet: «Αυτό το σχόλιο νομιμοποιεί τον μισογυνισμό. Το να λέει ένας δικαστής ότι δεν μπορεί να σκεφτεί ένα πιο θεμελιώδες δικαίωμα από εκείνο ενός άνδρα να κάνει σεξ με τη γυναίκα του είναι παράλογο. Κανένας άνδρας στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει νομικό δικαίωμα να επιμένει για σεξ. Η απουσία συγκατάθεσης ισούται με βιασμό» έγραψε η βουλευτής στην ανάρτησή της.

Δημοφιλέστερα

To Top